16. okt
LØFT: Å løfte på personer er helt normalt for en brannmann, ifølge retten. Her fra en tidligere flyplassøvelse. (Illustrasjonsfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Anket kneskade-nekt - må betale 85 000
Mannen mente kneskaden han fikk under en øvelse måtte telle som yrkesskade. Det var ikke lagmannsretten enig i.

Publisert: 22.mai.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

I 2012 fikk en brannmann sterke smerter i det ene kneet mens han var med på å bære en annen person ned en trapp.

Det var starten på en flere år lang saksgang, som kom opp i Hålogaland lagmannsrett denne måneden.

Den nyligste rettssaken endte med nok et avslag for mannen, som også må betale 85 000 kroner i saksomkostninger.

Langtidssyk

Mannen ble sykemeldt over lang tid etter kneskaden. Han krevde å få godkjent skaden som yrkesskade i 2012, da det ville gitt ham mulighet til trygd, erstatning og flere rettigheter. Men Nav Finnmark avslo kravet.

Mannen klaget ikke på vedtaket i første omgang. Men etter hvert mente han at det var kommet nye medisinske opplysninger som gjorde at skaden burde vært godkjent som yrkesskade. Så han begjærte at saken skulle bli tatt opp igjen.

Nok en gang fikk han avslag hos Nav, og da han klaget på det vedtaket fikk han igjen avslag, tross legeerklæringer og vitneforklaringer.

- Vanskelige forhold

Saken gikk til Trygderetten, som avslo klagen. Det aksepterte ikke mannen og hans advokat.

De mente at kneskaden under øvelsen hadde oppstått fordi den daværende brannmannen var med på å bære et menneske under vanskelige forhold, i en trapp i fullt røykdykkerutstyr.

Nav mente derimot ikke at det var nok at skaden hadde oppstått under arbeid. De mente det måtte en arbeidsulykke til for å få yrkesskadeerstatning, og å få vondt i et kne under løfting holdt ikke der.

De mente ikke at løftingen var tyngre enn det en brannmann vanligvis utfører, og heller ikke at det var vanskelige forhold i trappa under øvelsen. Det skjedde heller ikke noe spesielt som gjorde at mannen fikk vondt i kneet.

Ingen tvil

Lagmannsretten holdt med Nav. De mente ikke at Trygderetten hadde gjort noe galt i saken, og de fastslo at løftet var en del av de vanlige arbeidsoppgavene til en brannmann.

- Saken har ikke budt på tvil, konstaterer retten.

Lagmannsretten vurderte også om en ny legeerklæring var nok til at Nav måtte ta opp saken på nytt. De så ikke noe i den legeerklæringen som gjorde at en ny vurdering måtte til. Den nye legeerklæringen var nemlig basert på de samme funnene som tidligere, og da hjalp det ikke at legen hadde kommet til en ny konklusjon.

Ifølge lagmannsretten ville ikke den nye legeerklæringen ha sørget for yrkesskadeerstatning til mannen uansett.

At lagmannsretten ikke hadde noen tvil, gjorde også at mannen må betale saksomkostningene til staten. De kom på 76 000 i lønn, pluss reiseutgifter. Totalt må altså mannen ut med 85 000 kroner, i tillegg til egne utgifter i saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no