10. des
MOR-BARN: Avdelingsjordmor Monica Benberg Antonsen ved Kirkenes sykehus sier fødeavdelingen har redusert antallet barnepleiere fra sju til to og styrket jordmortjenesten.
 
Antall barnepleiere redusert fra sju til to
Kirkenes sykehus har redusert antallet barnepleire fra sju til to for å styrke jordmorbemanningen. Men godkjennelsen som mor-barn-vennlig sykehus henger på veggen.

Publisert: 21.apr.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Årsaken til at man reduserte barnepleierstillingen er sentrale krav om at det skal være to jordmødre under fødselen, når vi da så skal imøtekomme dette kravet var det nødvendig å øke jordmorstaben. Nedgang i antall fødsler er og med på at det ikke er nødvendig å øke bemanningen, det ble derfor redusert antall barnepleierstillinger.

– Vi skulle gjerne hatt flere barnepleiere. Slik situasjonen er nå har vi to barnepleiere på vakt på dagtid fra mandag til fredag, en på dagtid og en på kveld. I tillegg har vi to jordmødre per skift, noe som fører til en sterk trygghet blant jordmødrene og ikke minst for de som skal føde hos oss. Vi har ingen barnepleiere på nattvaktene, sier avdelingsjordmor Monica Benberg Antonsen.

Mor-barn

Nå styrker fødeavdelingen ved Kirkenes sykehus fokuset på ammeveiledningen.

– Vi har sterkt fokus på mor-barn hos oss, men vi som alle andre små-sykehus sliter med helgebemanningen, sier avdelingsjordmoren.

Tidligere var en jordmor og en barnepleier på vakt. Reduksjonen av barnepleiere har skjedd gradvis fra 2010 og fram til mars 2015. En annen årsak er reduksjonen i antallet fødsler.

– Alle små sykehus må gjøre et valg og kompensere. Også vi. Det førte til at vi måtte svekke dekningen av barnepleiere fra sju til to, og samtidig styrke dekningen av jordmødrene. Vi har også et tilbud til jordmødrene som er her om å ta mer utdanning innenfor ammeveiledning. Vi har klart å bestå de ti ammetrinnene fra Verdens helseorganisasjon og vært godkjent mor-barn-vennlig sykehus i ett siden 1995. En ny vurdering vil bli gjort i 2017, sier Benberg Antonsen.

Mens Kirkenes sykehus fikk godkjennelse i 2015, lyktes ikke Hammerfest sykehus med dette.

Ammepoliklinikk

Fødeavdelingen ved Kirkenes sykehus har også en ammepoliklinikk som ikke er så godt kjent.

– Hit kan de ferske mødrene få ammeveiledning i inntil seks uker etter fødsel. Det har vi god kapasitet til. Men dessverre brukes dette tilfellet veldig lite. Fødeavdelingen har hatt fokus på ammeveiledning siden vi ble mor-barn-vennlig sykehus og har det fortsatt, sier avdelingsjordmor Benberg Antonsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no