12. des
LEDER: Partileder Jonas Gahr Støre etter landsmøtetalen torsdag. (Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
 
Ap: - Mer ringvirkninger fra petroleum
Arbeiderpartiet varslet egen nordområdeplan under helgas landsmøte.

Publisert: 21.apr.2017 17:21
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Arbeiderpartiet er inne i sin andre dag i helgas landsmøte. Fredag ettermiddag vedtok de flere uttalelser. Deriblant går partiet for det de kaller en styrking av nordområdene.

Med dette starter de også årets valgkamp. Partiet mener ikke dagens regjering gjør nok for det nordlige Norge, og varsler at de vil komme med en ny handlingsplan for nordområdene.

Denne uttalelsen kom samme dag som den sittende Høyre-regjeringen kom med sin nordområdeplan.

Dette har Ap vedtatt:

- Nordområdene er en viktig energiregion med vannkraft, vindkraft, olje og gass. Videreutvikling av petroleumsnæringen i nordområdene må gi større ringvirkninger og oppdrag til lokalt og regionalt næringsliv.

- Det er viktig at råvarene kan videreforedles i større grad i regionen og at bedriftene er høyere i verdikjeden enn i dag. Sjømat, romfartsteknologi, kraftforedlende industri, mineraler og reiseliv er blant områdene hvor landsdelen har fortrinn. Universitetene i nord må ha en sentral rolle i utviklingen av kunnskap om verdiskaping i havrommet og de andre mulighetene i nord.

- Fiskeriressursene skal tilhøre fellesskapet, fiskerflåten skal være fiskereid og nasjonalitetskravet skal opprettholdes. Arbeiderpartiet sier nei til evigvarende kvoter.

- Arbeiderpartiet vil ha en aktiv politikk for å utvikle potensialet som ligger i vindkraft i Finnmark. Vi vil videreutvikle Tromsøs rolle som Arktisk hovedstad. Arbeiderpartiet støtter planene om Nye Bodø og visjonen om utvikling av Bodø som en «Smart-by» i Arktis.

Sjåstad: Finnmark må bestå

Fylkesordfører Runar Sjåstad talte for at Finnmark skal bestå som egen region, og at Barentssekretariatet må styrkes. De følgende sitatene var ikke en del av de vedtatte uttalelsene fra Arbeiderpartiet, men Sjåstads tale til partifellene:

- Det er stor russlandskompetanse innenfor offentlig og privat virksomhet i Finnmark. Norge følger EUs sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krimhalvøya i Ukraina i 2014. Russland har svart med motsanksjoner, og forholdet mellom Norge og Russland er kjølig. Det var rett av regjeringen å reagere ovenfor Russland, rett av Stortinget å stille seg bak kritikken.

- Men det er viktig med dialog for å finne en politisk løsning. Dette handler ikke om Kina, men om vår egen grense. Det har alltid vært et tett og godt naboforhold mellom Norge og Russland. Dette må vi ta vare på i vanskelige tider. Vi har mange samarbeidsområder, folk til folk, urfolk, skole/kultur og næringsutvikling. Barentssekretariatet i Kirkenes må styrkes slik at dette samarbeidet kan videreutvikles.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no