23. okt
BERGET: Mellomtrinnet i Neiden blir ikke behovsprøvd etter antall elever, slik innstillinga til rådmannen var, og flertallet i Utvalg for levekår vedtok. Bare ungdomstrinnet legges ned. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Ap fikk gjennomslag for Neiden skole
Høyre ville legge ned hele skolen, SV ville beholde hele skolen og rådmannen ville behovsprøve mellomtrinnet. Aps forslag om å bare legge ned ungdomstrinnet vant flertallet.

Publisert: 30.apr.2014 17:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

I innstillingen til vedtaket heter det at hvis det er to eller færre elever på mellomtrinnet skal de få et tilbud på Hesseng flerbrukssenter, at ungdomstrinnet legges ned og småskoletrinnet opprettholdes. Dette ble også vedtatt i Utvalg for levekår, men ikke enstemmig.

Skape ro

- Vi har et helt nytt forslag, sa Karine Emanuelsen (Ap) på talerstolen i kommunestyret.

- Ungdomstrinnet legges ned og elevene overføres til Kirkenes ungdomsskole. Kretsgrensen forandres slik at elever fra ungdomstrinnet i Neiden hører til Kirkenes, sa Karine Emanuelsen. Hun begrunnet dette med at man fint kunne undervise i hele barnetrinnet og ha et godt faglig og sosialt miljø.

- Hvis tallet skal avgjøre om man skal ha mellomtrinnet undergraver man hele skolens eksistens. Men ungdomstrinnet bør legges ned, de som blir tenåringer trenger et større miljø, både faglig og sosialt, sa hun.

Emanuelsen la til at det i opplæringsloven dessuten ikke het småtrinn og mellomtrinn, det het bare barnetrinn og at man i vedtaket burde forholde seg til det, selv om man bruker begrepet mellomtrinn i dagligtale.

- Jeg føler at det er aksept for dette i Neiden, og på denne måten får man også ro rundt skolen i Neiden, sa hun. Det ble langt fra ro i kommunestyresalen.

Nesten mistillit

Pål Gabrielsen kjempet med nebb og klør for å ikke legge ned noe, og mente politikerne hadde glemt valgløftene sine.

- Senterpartiet ville frede skolene, det var sogar snakk om i ti år. Kommunestyret har vedtatt at vi skal styrke distriktene og skolene. Hva blir det neste? Nedleggelse i Jarfjord, Skogfoss eller kanskje Bjørnevatn? Man kan tydeligvis ikke ta for gitt noe som blir vedtatt i denne salen, man har ingen garanti for at vedtak blir opprettholdt. Vi skal ha en god kommune å bo i, det betyr ikke sentralisering og stordrift, men å satse på distriktene, sa Gabrielsen.

Stod på sitt

Erik Henneli (H) sa at Høyre ikke hadde endret syn siden skoledebatten i 2012, og da var det klare rådet fra konsulentrapporten å legge ned hele Neiden.

- I etterkant har barnehagen blitt lagt ned og det er totalt seks elever på skolen. Uansett hvor dyktige lærere man har på skolen så er det ikke mulig å gi samme opplæring på en så liten skole som på en stor. Eleven trenger et faglig og sosialt miljø og nettverk. Derfor foreslår vi at skolen legges ned og at elevene flyttes til Hesseng og Kirkenes ungdomsskole. Og så håper jeg at jeg blir trodd på at vi ønsker en god oppvekst og opplæring for eleven, sa han.

Løftebrudd

Pål Gabrielsen repliserte at konsulentrapporten var blitt tilbakevist på flere punkter, at elevtallet var gått ned skyldtes jo andre vedtak som var gjort og at ingen forskning viste at små skoler var dårligere enn store skoler.

Kurt Wikan (Sp) sa at ting kan forandre seg og at ett sted må grensa gå.

- Det er snakk om en elev på ungdomsskolen. Jeg ønsker ikke å legge ned skole, men vi må sette grensa et sted. Pengene som spares på ungdomstrinnet kan fortsatt brukes i Neiden, og så kan vi håpe på en god utvikling i Neiden. Det går an å gå tilbake på et vedtak, sa han.

Stian Celius (V) var irritert på Høyre, som han mente nå brøt med de løfter man hadde inngått samarbeidsavtaler om og at debatten måtte komme i en større sammenheng, i en skolestrukturdebatt.

Mot tre stemmer

Etter en lang debatt måtte det både gruppemøter og samarbeid til for å bli enige. Da det skulle voteres hadde man fire forskjellige forslag: Senterpartiet ønsket at ungdomstrinnet skulle legges ned og at midlene som ble spart på skoleskyss skulle gå til skolen. SV ville beholde hele skolen og kretsgrensene som i dag. Høyre ville legge ned hele skolen og flytte elevene til Hesseng og Kirkenes. Arbeiderpartiet ville legge ned ungdomstrinnet og ikke røre resten av skolen.

SV sitt forslag falt mot 23 stemmer, bare Pål Gabrielsen stemte for. Høyres forslag falt mot fem stemmer, bare Høyre stemte for. Senterpartiets forslag falt mot seks stemmer og til slutt fikk Arbeiderpartiets forslag flertall mot Monica Stiansen, Agnar Jensen og Stian Celius, som stemte for innstillinga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no