7. des
PERMANENT: Neiden hadde håpet på en midlertidig ordning og så et permanent mottak.
 
Ap-ledelsen vil ikke ha permanent mottak i Neiden
Neiden har åpnet hjertene sine for å ha permanent asylmottak i bygda, men UDI vil ikke, og det vil helt tydelig heller ikke Aps lokale ledelse.

Publisert: 07.mar.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Neiden innkalte til et hastemøte søndag kveld etter at det fredag ble klart at UDI legger ned transittmottaket om få dager. Torsdag skal hotellet igjen stå tomt.

Mange hadde før møtet merket seg ordfører Rune Rafaelsens lunkne holdning til saken i lørdagens SVA. Han henviste der til at saken ikke er behandlet i partiet eller kommunestyret, og ville derfor ikke kommentere den. Det har vakt oppsikt fordi ordføreren blant annet nettopp har vært ute og ment at det må komme flere NAVI-arbeidsplasser til Sør-Varanger.

Viktige arbeidsplasser

Varaordfører Lena Bergeng var med på søndagens hastemøte. Hun poengterte at Sør-Varanger skal være en transittkommune og en bosettingskommune, og sa samtidig at hun ikke er udelt positiv til permanente mottak.

Ordstyrer, og lærer på skolen i Neiden, Jan Erik Wickstrøm, innledet møtet ved å stille spørsmålet om noen arbeidsplasser betyr mer enn andre. Bygda har regnet ut at mottaket og skolen til sammen har fått 18 årsverk til Neiden.

– Vi mener dette er viktige arbeidsplasser nå da det er slutt på gruvedriften. Er ikke arbeidsplasser i Neiden verd å kjempe for, spurte han.

– Kommunen jobber for arbeidsplasser i Navi, oljeomlasting og så videre. Men vi hører ingenting om Neiden.

Det har vakt reaksjoner at ungene i Vestleiren skal få et tilbud på Sandnes skole. Dette skal være et tilbud om kurs på ettermiddagstid.

– Vi har nesten like kort vei fra Vestleiren som til Sandnes. Vi har en flott skole, og vi har drevet noen måneder allerede med mellom 30 og 40 unger. Veien er da ikke lenger den her veien enn den andre veien!

Belastning

Kommunen skal ha fremholdt at et mottak i Neiden vil belaste helsevesenet. Mottaket har svart på det med at de selv kan stille med helsesøster og lege. Folkemøtet poengterte også at kommunen vitterlig får penger for å stille med skoleplasser til asylbarna.

– Vi kommer nå til å skrive til kommunen, til politikere, til alle vi mener trenger det, for å belyse saken og for å få litt hjelp fra våre folkevalgte politikere. Det er viktig for både skolen og bygda. 18 årsverk fordelt på 30 hoder er viktige arbeidsplasser i en kommune som har mistet mange arbeidsplasser den siste tida, understreket Wickstrøm.

De fleste av asylantene var søndag kveld opptatt med dans, siden Leikarringen var på besøk. Men Muhammed Hashim Tevakkoli og Muhammed Ibrahim, begge fra Afghanistan, var til stede på møtet. De forteller om unger som er kjempeglade for å gå på skolen og som er trygge og glade i lærerne sine.

– Vi har blitt så godt mottatt her i Neiden. Dette er som hjemme for oss nå. Et sted vi er trygge. Dersom vi får oppholdstillatelse blir vi gjerne her, dersom det er mulig å skaffe hus. Det er gode mennesker som bor her, og det må være bedre å bo her enn i Oslo eller for den sags skyld Amerika. Vel er det et lite sted uten butikker, men her blir vi sett som personer, og det betyr mye, understreket Tevakkoli.

Rask omstilling

Rektor Silja Støyva Arvola fortalte at skolen på halvannen uke omstilte seg og den 18. januar var klar til å ta imot 33 elever.

– Alle ansatte har gjort en stor innsats, og foreldrene har vært med og motivert. Jeg er utrolig stolt av den jobben skolen og bygda har gjort. Selvsagt har vi bare gamle pulter, og vi har gammeldagse tavler. Men vi har utrolig motiverte elever, elever som vil få det til. Elever som springer oss imøte hver morgen, fordi de har bruk for trygghet, bruk for å vite hva som skal skje. Og vi har store elever som takker for at de får gå på skolen her. Vi vet at ungene skal sendes videre, men vi hadde ønsket at det kunne gjøres forutsigbart, at ungene kunne få ro på seg, tid til å omstilles seg og aller helst få bli ut skoleåret, sier Arvola.

Interpellasjoner

Både Senterpartiet og SV har sendt inn en interpellasjon til kommunestyret i saken. SV håper at det kan innkalles til et ekstraordinært formannskapsmøte siden kommunestyret først har møte i slutten av mars.
– Jeg er veldig frustrert nå, sa Pål Gabrielsen.

– Vi har den siste tiden sett en veldig positiv utvikling i Neiden. Vi har fått arbeidsplasser. Skolen vokser og blir trygg, Bygda vokser og blir trygg, og jeg ser at bygda har felles mål. Tanken er at vi skulle ha litt tid fremover med å få videreført mottaket og sikret arbeidsplassene.

Tidligere rektor Kåre Våga beskrev at det er en fryd å komme til Fossheim skole.
– Her har vi en skole som ikke bare fungerer, men som fungerer godt. Så hører vi at ungene i Vestleiren skal gå på Sandnes skole, på ettermiddagen, hva slags opplegg er det! De lærer da ikke norsk på den måten!

Ole Josefsen (Sp) mente det ikke er holdbart å gi ungene i Vestleiren kurs på ettermiddagstid på Sandnes.
– Så vidt vi vet har de krav på fullgod skolegang. Med et fast mottak basert på familier, så kunne vi kanskje fått på beinene en nærbutikk.

Ikke føringer

Varaordfører Lena Bergeng sa hun ikke ble hoppende glad over planer om å få et permanent mottak til Neiden.
– En skal være klar over hva det innebærer, og det er ikke det samme som i dag. Vi kan ikke legge føringer på hvem som kommer til mottaket. Vi kan ikke bestemme kjønn, alder, familiesammensetning eller nasjonalitet.

– Barnefamilier er lettest å bosette, og hvem blir da sittende igjen? Jeg er ikke udelt positiv til ordinære mottak. Vi skal være en bosettings- og transittkommune. Vi skal ta imot de som kommer med respekt og verdighet, og så skal de ut av kommunen.

– Dere sier dere vil ha barnefamilier, men det er det UDI som bestemmer. Vi kan ikke legge føringer. Bare stille oss positive eller negative.
– Er det du eller Ap som er imot, ville salen vite.
– Ap har ikke behandlet i partiet, men kommunen syns ikke dette er utdelt positivt, verken den politiske ledelsen eller administrasjonen, svarte varaordføreren

Tove Alstadseter (Høyre) forklarte at saken ikke er behandlet i partiet.

– Personlig deler jeg Lena sine synspunkt. Det er UDI som bestemmer, ikke kommunen. Ingen vet om det imorgen står 1000 flyktninger på russisk side, det er derfor UDI har sagt at Sør-Varanger skal være en transittkommune.

Ole Gabrielsen mente det bare er tøv at det skulle være så negativt med et fast mottak i Neiden, slik Ap hevdet.
– Her ønsker jo flyktningene å være, og da er forutsetningene gode.

Pål Gabrielsen mente Ap kom med skremselspropaganda.
– Vi har et samfunnsansvar når vi får flyktninger over grensa. Her har vi en bygd som viser samfunnsansvar. Da burde vi som kommune si et rungende ja. Vi burde gi et klart signal til UDI og andre myndigheter om at det her får vi til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no