12. des
INHABIL: Cecilie Hansen (Sp) forlater formannskapet som inhabil i hennes ankesak om betaling for uavviklet ferie.
 
Ap sa nei til Hansens feriegodtgjørelse
Aps fem representanter i formannskapet sa nei til tidligere ordfører Cecilie Hansens søknad om godtgjørelse for uavviklet ferie. Senterpartiet klager avslaget inn for Fylkesmannen.

Publisert: 16.mar.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Formannskapet har avslått saken før og behandlet ankesaken onsdag. Senterpartiets Cecilie Hansen, som naturlig nok ble erklært inhabil, søker om utbetaling av uavviklet ferie, tilsammen tre uker, pluss sju dager. Hansen, som var ordfører fram til valget i fjor, fikk ikke avviklet ferien sin på grunn av flyktningesituasjonen.

Etterlønn

Etter valget var hun ikke lenger ordfører, men fikk etter behandling i kommunestyret tre måneders etterlønn siden hun ikke gikk rett over i ny jobb.
Dette var også rådmann Nina Bordi Øvergaards argument for å avslå anken fra Cecilie Hansen på avslag om utbetaling for uavviklet ferie.

– Folkevalgte på heltid omfattes ikke av ferieloven. Årlig fritid tilsvarende ferielovens bestemmelser, kan avvikles når det måtte høve på den enkelte. Folkevalgte har mulighet til å avvikle «feriefri» inntil fem uker per år, het det i rådmannens innstilling.
I Sør-Varanger kommune har man et reglement for godtgjørelser til folkevalgte, gjeldende fra 2011 til 2015. Dette omhandler ikke avvikling av ferie for ordfører.

Andre kommuner

Knut Mortensen, som gikk inn på Cecilie Hansens plass under onsdagens formannskapsbehandling, var veldig uenig med rådmannen. Sp-politikeren har sett på flere kommuner, som Sandnes, Trondheim og Alta, som alle har utbetalt penger til folkevalgte på uavviklet ferie.

– Her har praksisen vært at dersom man ikke tar ut full ferie, så kan det etterbetales penger. I dette tilfelle går rådmannen inn for at tre måneders etterlønn skal kompensere for tapt ferie. Jeg ser ikke at dette kompenserer for dette i det hele tatt, sier Mortensen.

Høyres Tove Alstadsæter, som var varaordfører mens Hansen satt som ordfører, sier at de to var enige hele veien når de skulle avvikle ferie.

– Ingen av oss kunne reise noen plass når flyktningekrisen slo inn, begge måtte være på jobb i 24 timer, sa Alstadsæter, som sammen med Frps Monica Hauge Stiansen var enig med Senterpartiet.

– For meg er denne saken enkel. Hansen bør få en godtgjørelse for å gjøre en jobb for kommunen når hun egentlig skal ha ferie, sier Hauge Stiansen.

Støttet rådmannen

Aps Mariann Wollmann Magga sa under sitt innlegg at de ville støtte rådmannen i denne saken.

– Vi forholder oss til regelverket og det sier ingenting om en slik utbetaling for uavviklet ferie.

– Hva bygger dere en slik mening på, ville Knut Mortensen vite og ba Ap tenke seg nøye om en gang til.

– Utbetaling for uavviklet ferie omfattes ikke av denne ordningen. Når det gjelder den tre måneders etterlønnen til Hansen, så er dette behandlet tidligere i kommunestyret, sa Wollmann Magga.

– Folkevalgte er ikke under ferieloven, så det er uheldig å blande inn etterlønnen, sa Norum Bergeng.

– Vi synes dette er en kurant sak, der man kan vise storsinn og utbetale den uavviklede ferien. Hansen har tross alt gjort en stor jobb for kommunen på det tidspunkt hun egentlig skulle ha ferie. Vi har ingen regler for dette. Da må man utvise skjønn og se hva andre kommuner har, sa Mortensen.

– Vi kan ikke utvise skjønn i en slik sak. Dette er mer en administrativ enn politisk sak. I denne saken er det ikke vi som har bragt inn reglementet i andre kommuner. Vi har ikke det reglementet om utbetaling for ferie hos oss, sier Wollmann Magga.
Senterpartiets Kurt Wikan sa etter avstemningen at de nå vil fremme denne saken inn for Fylkesmannen.

Ikke skjønn

Wollmann Magga mener at regelverket er så klart at det måtte bli et nei.

– Da kan vi ikke bruke skjønn. Folkevalgte har mulighet til å avvikle «feriefri» i inntil fem uker per år, og hun fikk etterlønn i tre måneder. Og så kan man ikke sammenlikne de med politisk verv med andre lønnsmottakere, sier Wollmann Magga.

Men det var vel fordi hun ikke hadde annen jobb å gå til at hun fikk etterlønn?

– Vi har ingen mulighet til å overprøve reglementet og betale ut penger for uavviklet ferie. Derfor gikk vi i mot. Dette er en sak som er spesiell og ikke løftet opp tidligere, en veldig spesiell situasjon som vi må se nærmere på reglementet av.

Hva er din kommentar til at Sp nå fremmer denne saken inn for Fylkesmannen?

– Det har jeg faktisk ikke nådd å tenke noe særlig på.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no