19. nov
MAKT: Arbeiderpartiet har overveldende flertall og stor makt i det kommende kommunestyret. Den vil vi ikke misbruke, men snarere søke samarbeid, sier leder Oddgeir Danielsen i Sør-Varanger Arbeiderparti.
 
Ap søker samarbeid
«Sammen får vi det til» har vært slagordet til Sør-Varanger Ap i valgkampen. Det gjelder i kommende fireårsperiode også.

Publisert: 25.sep.2015 14:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

De andre partiene har signalisert at de frykter at det politiske Sør-Varanger nå får et så stort og sterkt Arbeiderparti, at det blir vanskelig å få til noe samarbeid. Leder i Sør-Varanger Ap, Oddgeir Danielsen, beroliger alle med at de skal søke samarbeid med alle partiene som blir representert i det kommende kommunestyret.

– Makt og flertall kan ofte være en uting, men vi er et parti som vil høre på alle og komme fram til løsninger som er best mulige for Sør-Varanger. Vi skal ikke polemisere og sloss på barrikadene. I den situasjonen som vår kommune er i nå, så må vi stå rygg mot rygg, sier Danielsen.

Løsninger

Danielsen sier at det spesielt i dagens Sør-Varanger er best å finne løsningene sammen.

– De beste løsningene finner vi gjennom samarbeid, sier han.

Nå inviterer han og partiene i kommunestyret, Senterpartiet, Høyre, Frp og SV med til et samarbeid.

– Jeg har hatt uformelle samtaler med partilederne og fått positive tilbakemeldinger, sier Ap-lederen.

Det første han vil gjøre er å la alle fem partiene få plass i formannskapet, som skal ha ni medlemmer.

– Dette er viktig og er en del av vår åpne dørs politikk. Vi mener at alle partier må ha tilgang til den samme informasjonen. For å få dette til i forhold til den opprinnelige mandatsfordelingen, må vi og Senterpartiet avgi ett medlem. Det er greit for oss, men vi må selvfølgelig i forhandlinger med Senterpartiet og se om de er villige. I henhold til kommuneloven kan man enten gjøre dette ved et forholdsvalg og inngå allianser eller ved et såkalt avtalevalg. Det er gjennom avtaler vi vil forsøke å få dette til og det må være enstemmig, sier Danielsen.

Fungerer

Den øvrige fordelingen av medlemmer til diverse kommunale utvalg og slik vil også bli gjort ved forhandlinger og avtaler.

– Vi kommer imidlertid ikke til å rokke ved noe som fungerer i det kommunale systemet. Det er mye nytt å sette seg inn i, men vi holder på, sier Danielsen.

Det var en del gnisninger mellom Ap og Sp mot slutten av valgkampen. Hvordan vil samarbeidsklimaet bli i kommende periode?

– Vi har lagt det som skjedde i valgkampen bak oss. I valgkampen angrep vi ikke noen, men argumenterte saklig og målrettet. Ap bærer ikke nag til noen. Vi ønsker et godt samarbeidsklima. Det er viktig at de politiske prosessene er åpne. Gruppemøter skal man ha, men de politiske sakene skal ikke være avgjorte før de kommer til kommunestyret. Nå går vi i samtaler med de andre partiene. De første samtalene har vært positive. Dersom noen vil være med på samarbeid og en åpen demokratisk prosess, så kjempebra. Gjennom samarbeid kan vi flytte fjell, sier Danielsen.

Dere får ordføreren som det største partiet, er det en selvfølge at også varaordføreren kommer fra Ap?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men bestemmer vi oss for det, så ligger det vel i kortene og er naturlig, sier Danielsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no