14. okt
TRUET: Igjen er Pasvik folkehøgskole truet av nedleggelse.
 
Ap vil finne nye folkehøgskoledrivere
Finnmark Arbeiderparti vil finne nye drivere til Pasvik folkehøgskole. – Løftebrudd, sier styreleder Lena Norum Bergeng.

Publisert: 11.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Det var avisa Sagat som omtalte denne saken først før helgen. Finnmark Arbeiderparti diskuterte salderingsbehovet på mellom 25 og 30 millioner kroner i Finnmark fylkeskommune.
Igjen kom folkehøgskolen i Pasvikdalen opp på kuttlisten.

– Det er ikke helt presist å si at vi vil legge folkehøgskolen ned. Vi vil forsøke å finne andre drivere, sier styreleder Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti.

Millionkutt

Diskusjonen rundt nedleggelsen eller salget av Pasvik folkehøgskole ble tatt opp som en del av en større runde i videregående skole-debatten, sier Olsen.

– Når vi har en situasjon der regjeringen gir mindre og mindre penger til driften av fylkeskommunene, så er det ingen andre valg. Vi må sette opp de oppgavene som er lovpålagte, mot de som ikke er det. Det er ingen andre fylkeskommuner som driver folkehøgskoler. Vi har ikke lyst til å kutte på noe, men må kutte mellom 25 og 30 millioner. Da kom vi til at Pasvik folkehøgskole må strykes fra lista til Finnmark fylkeskommune, sier Olsen.

Inhabil

Lena Norum Bergeng satt i styret da Finnmark Ap behandlet saken i forrige uke. Som styreleder for Pasvik folkehøgskole erklærte hun seg naturlig nok inhabil. Hun synes det både er trist og beklagelig at hennes eget fylkesparti havnet på det vedtaket de gjorde.

– Ja, det synes jeg. De har tidligere gått til valg på en bevaring av folkehøgskolen i inneværende periode. Da er dette sterkt beklagelig.

Så nå blir det nedleggelse?

– Det blir bare spekulasjoner. Nå får vi bare fortsette å utfordre både Finnmark Arbeiderparti og fylkeskommunen og sikre fortsatt drift. Det viser seg at innsparingen er minimal, all den tid folkehøgskolen kun får mellom fire og fem millioner kroner i driftstilskudd. Jeg synes det er skuffende at Finnmark Ap ikke klarer å se den enorme verdien skolen har for fylket og Norge, med den nærheten den har til Russland. Dette opprører meg litt, sier Norum Bergeng.

Forstår bekymringen

Styreleder i Finnmark Ap forstår bekymringen fra sin partikollega i Sør-Varanger.

– Ja, det gjør jeg. Vi har ingen lyst til dette, men føler oss nødt til å snu hver stein når bevilgningene svikter fra sentralt hold.
Dere har mange representanter bak dere i Fylkestinget, da blir det vel nedleggelse da?

– Om det blir sånn, får være opp til administrasjonen i fylkeskommunen og resten av fylkestinget å ta stilling til. Dette er et stort dilemma, men vi må alle ta innover oss den økonomiske virkeligheten som fylkeskommunen er i, sier Ingalill Olsen.
Rektor Ketil Foss ved Pasvik folkehøgskole ønsker å si minst mulig om Finnmark Ap sitt vedtak.

– Jeg registrerer vedtaket og forholder meg til det fylkestinget bestemmer, sier Foss som opplyser at det totalt er åtte fylkeskommunale folkehøgskoler i Norge.

Blir det lett å eventuelt finne nye drivere?

– Det finnes folkehøgskoler som har fått nye eiere, nå sist Soltun folkehøgskole. Vi får ta de utfordringene som kommer, sier en ordknapp rektor.

Garantist

Pasvik folkehøgskole har 22 ansatte. Tillitsvalgt Thor Atle Svortevik er veldig skuffet over vedtaket til Arbeiderpartiet i Finnmark.

– Ap var med og opprettet skolen vår og har alltid vært en garantist og en lojal medspiller for oss i fylket gjennom mange år. Dersom Ap framstår som en «flink gutt i klassen», men med et pennestrøk fjerner arbeidsplasser slik de gjør her, så er det veldig skuffende. De gikk tross alt til valg på det stikk motsatte. Når de nå gjør et sånt vedtak, så skaper det en ny uro blant våre ansatte, men sånn er vel den vinden som blåser over Finnmark for tiden, sier Svortevik.

Sparer ikke mye

Han mener at dersom fylket følger Ap og legger ned skolen, så vil de ikke tjene stort på det.

– Vi mottar 3,7 millioner kroner i driftsmidler. Mye av det går til å ta i mot såkalte drop out-elever fra de fylkeskommunale videregående skolene. Det er nylig laget en rapport som viser at Finnmark skårer lavest i landet på karakterer og høyest på frafall. Her møter disse elevene et varmt og inkluderende skolemiljø, og det er viktig for å få disse elevene på rett kjøl igjen, ved hjelp av tilrettelagt undervisning. Og det blir feil slik Finnmark Ap sier det. Tilrettelagt undervisning er lovpålagt. Slik vi gjør det, sprer seg i skolesystemet. Vi er livredd for at en nedleggelse eller en ny eier skal slå beina under det vi har bygd opp her. Ikke minst dersom en religiøs organisasjon skal komme og legge slike føringer inn i tillegg. Det er tross alt små beløp det er snakk om her, og dette bør eierne på fylket se, sier Svortevik.

Aksjoner

De ansatte ved Pasvik folkehøgskole er avventende i forhold til eventuelle aksjonsformer.

– Vi har jobbet mye i mediene de siste årene ved tidligere trusler om nedleggelser. Det kan bli en folkeaksjon i Pasvik, fakkeltog, aksjoner på sosiale medier. Men nå venter vi på bedre nyheter fra Ap, som skuffer oss stort med dette vedtaket, sier Svortevik.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no