12. des
MERDER: Arbeiderpartiet vil at oppdrettsnæringen skal betale mer for disse. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Ap vil innføre oppdrettsavgift
- Vertskommunene må sikres stabile, forutsigbare inntekter, skriver partiet etter et vedtak på landsmøtet. Minst én tidligere oppdrettsmann er skeptisk.

Publisert: 22.apr.2017 13:34
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt en uttalelse der de går for å kreve det som kan bli millionbeløp av oppdrettsnæringen rundt om i landet. Det var Finnmark Arbeiderparti som kom med forslaget, som nå tas med inn i valgkampen.

Ap mener det er kommunene langs norskekysten som tar risikoen når det gjelder mulig forurensing, sykdom og rømning fra oppdrettsanleggene. Partiet mener kommunene må få kompensasjon for det.

- Det vedtatte havbruksfondet gir ikke forutsigbare og stabile inntekter til vertskommunene, slik intensjonen var. Vertskommunene må sikres stabile forutsigbare inntekter for bruk av areal og for å tilrettelegge for nytt areal for oppdrettsnæringen også når det ikke er vekst, står det i uttalelsen.

- I perioden 2006-2010 viser tall fra Kontali Analyse AS at næringen hadde ett samlet resultat på hele 23,7 milliarder kroner. Dette tilsvarer et samlet gjennomsnittlig resultat før skatt på 20%. I samme periode ble det utbetalt utbytte til eierne på nær 6,3 milliarder. Dette viser at næringen kunne tålt en arealavgift minst på skotsk nivå - som utgjør 17 øre per kilo. I samme periode ville en slik avgift utgjort ca. 640 millioner kroner, tilsvarende 2,7 prosent av det samlede overskuddet, står det i uttalen.

Arealavgift og kiloavgift er to forskjellige ting, men Steinar Karlstrøm i Arbeiderpartiet forteller at det er brukt som et eksempel på avgiftsnivået de kan ende på.

- Vi kan gå for areal eller volum. Det er noe som kan diskuteres senere. Det viktige er at vi nå har banket igjennom prinsippet, sier han til SVA.

- Tøft i dårlige tider

Lerøy Aurora har oppdrettsanlegg i Sør-Varanger, og vil rammes direkte av en slik avgift om den kommer. Konserndirektør Stig Nilsen mener ikke det er rett vei å gå.

Norway King Crab hadde tanker om krabbeoppdrett tidligere, men har gått bort fra den tanken. De driver i stedet bare med mellomlagring, siden de får inn krabbe hele året. Men daglig leder Svein Ruud har vært i laksenæringen i dårlige tider før, og han er generelt skeptisk til slike utgifter.

- Jeg er enig i at oppdrettsnæringen må bidra lokalt, men de har nok avgifter. Man må da se på andre måter næringen kan bidra på, i stedet for å legge en egen skatt på oppdrettsnæringen, sier han.

- Jeg vet hvor tøft det er i næringen i dårlige tider. Mer utgifter enn det som er nå ville nok tatt knekken på flere bedrifter. Det må være en sammenheng mellom inntjening og avgifter, mener han.

Samtidig er det ikke alle oppdrettsnæringene i Sør-Varanger som vil rammes om Ap får satt i verk en slik avgift. Det er nemlig snakk om en avgift på havbruk - og det lokale oppdrettsfirmaet Finnmarksrøya AS har bare landanlegg, forteller Finnmarksrøyas daglige leder Jan Tore Jørgensen.

SVA har også forsøkt å få uttalelse fra Lerøy Aurora, som har anlegg i Sør-Varanger. Konserndirektør Stig Nilsen kunne imidlertid ikke svare umiddelbart, da han var på fjellet.

Andre uttalelser

Også fredag ettermiddag kom Ap med en uttalelse. Da skrev de at de vil ha mer ringvirkninger fra petroleum.

I samme uttalelse går partiet blant annet for et «moderne og fremtidsrettet transportsystem», og lover å ta vare på distriktenes transportbehov. De nevner imidlertid ikke direkte noen jernbane fra Finland til Kirkenes.

Ap sier samtidig nei til evigvarende fiskekvoter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no