11. des
ORDFØRER: Rune Rafaelsen tror på et godt samarbeid videre med Hurtigruten. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Ap vil vente med sentrumsnær Hurtigrute
Vil prioritere stamnetthavn og næringsliv - men ordfører Rune Rafaelsen (Ap) er klar på at de vil gjøre veldig mye annet med Hurtigruten.

Publisert: 20.feb.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

I fjor signaliserte kommunen at de kunne være i gang med å bygge ny hurtigrutekai ved sentrum allerede til sommeren 2017. Slik blir det ikke, om ikke Arbeiderpartiet ombestemmer seg.

Ordfører Rafaelsen bekrefter at Arbeiderpartiet har vedtatt på medlemsmøte å vente med flytting av Hurtigruten til Kirkenes sentrum. Partiet prioriterer en del andre investeringsbehov, deriblant selve storprosjektet med stamnetthavn ved Høybukta Vest.

- I tillegg vedtok havnestyret nylig å sette opp flytebryggeanlegg til mindre båter. Nå blir det utredet om anlegget havner i Hinkefjæra eller nærmere sentrum. Anlegget er finansiert, og vi håper det er bygd i løpet av 2017, sier havnestyreleder Ingvild Wartiainen. Hun nevner også at de vil gjøre generell utbygging av næringsarealer.

Økonomi

Rafaelsen forteller at Hurtigruten-prosjektet er satt på pause inntil videre beskjed. Det er ikke satt noen tidsperiode på utsettelsen, men ordføreren sier at de skal finne en åpning dersom det kreves.

- Det handler om økonomi. Å flytte Hurtigruten blir et dyrt tiltak. Vi har ikke råd til å gjøre alt vi vil, og Hurtigruten er fornøyd med å ligge der de ligger. De er heller ikke med på finansieringen om vi skal flytte Hurtigruten til sentrum, så det blir i så fall et rent tiltak for byutvikling, sier Wartiainen i havnestyret.

Saken har ikke vært oppe til politisk behandling utenfor Arbeiderpartiet. Men Ap sitter med rent flertall i kommunen denne perioden, så de andre partiene kan bare forsøke å overbevise Ap-politikerne om de er uenige.

Fortsatt samarbeid

Rafaelsen er imidlertid veldig klar på at kommunen vil fortsette, og utvide samarbeidet med Hurtigruten.

- Vi er i kontinuerlig dialog med Hurtigruten. De betyr mye for verdiskapingen i Sør-Varanger, sier ordføreren.

Han hevder at verken næringslivet eller Hurtigruten har ropt etter å få Hurtigruten plassert i sentrum. Det videre samarbeidet med bedriften dreier seg mer om å gjøre Kirkenes mer attraktivt for turister.

- Fra før av er det mange aktiviteter, og snøhotellet på vinteren. Vi må ha et batteri av turistattraksjoner. Nå er vi i ferd med å få et nytt samtidsgalleri i Kirkenes, og det er gitt startsignal for det Russiske Huset, sier ordføreren.

Han nevner i tillegg at de er på idéstadiet for en egen kunstplan for Kirkenes.

- Vi er i gang med en oppvekstplan for Sør-Varanger som også inkluderer kultur. Vi har sagt at vi også kan få med en kunstplan der, sier Rafaelsen.

- Vi har begrenset med infrastruktur, og kunne trenge et hotell til og bedre flytilbud. Der kan kanskje Hurtigruten sette oss i kontakt for eksempel med interesserte hotellkjeder, nevner han i tillegg.

2. mars vil representanter for kommunen møte med Hurtigruten for å diskutere veien videre.

Hurtigruten har tidligere signalisert at de var positive til å flytte anløpet nærmere sentrum. SVA fikk ikke kommentar fra Hurtigruten før avisa måtte i trykk.

Den nye hurtigrutekaia er tenkt til kaianlegget bak Sjømannsklubben og Tools. Kaia der må i så fall bygges ut med minst 50 meter til for å få plass til skipet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no