15. okt
REAGERER: Høyres Eilif Johannesen (til venstre) og utbygger Rune Ulvang reagerer på Arbeiderpartiets nei til elevhybler på Hesseng i fylkestinget.
 
Ap's hybel-nei får blått Høyre til å se rødt
Høyre sa i Fylkestinget torsdag nei til å støtte elevhyblene på Hesseng. Det får Høyres Eilif Johannesen til å reagere.

Publisert: 14.okt.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Fylkestinget evaluerte denne uken ordningen med elevhybler og vertsfamilier i videregående skole i Finnmark. På forhånd varslet politisk ledelse i kommunen kamp for å få til en fylkeskommunal leieavtale på Toto Utviklings 28 hybler i nybygget på Hesseng. Aps fylkesordfører Runar Sjåstad hadde fått brev om saken.

I mot

Sammen med SV og KrF stemte Ap i Fylkestinget i mot en leieavtale på hyblene på Hesseng.

– Dette er helt utrolig. Brevet som har blitt sendt nordover til fylkeshovedstaden må mer ha vært et kjærlighetsbrev enn et brev gjennomsyret av kampånd. Det er skuffende å konstatere at politisk ledelse i kommunen ikke har reell påvirkningskraft overfor sin egen AP-styrte fylkesregjering, sier Høyres Johannesen.

Høyres fylkespolitikere stemte for muligheten til å inngå hybelavtale på Hesseng, i et fellesforslag sammen med Fremskrittspartiet, Kystpartiet og Senterpartiet.

– Dette er helt i tråd med Sør-Varanger Høyres syn i saken, sier Johannesen, som er kommunestyrerepresentant.

Høyre mener vedtaket i fylkestinget vil bidra til å forsterke frafallet i den videregående skolen.

– Gode stabile boforhold til en rimelig penge er veldig viktig for å redusere frafallet. Boforholdene er dessuten veldig viktig for en god skolegang. Derfor er det skuffende å oppleve at Ap ikke prioriterer å prioritere fellesskapet og de unges utdanningsvilkår, men heller fatter vedtak som i realiteten skaper større klasseskiller i stedet for å redusere de, sier Johannesen. 

Feil

Fylkesordfører Sjåstad deler ikke Johannesens vurdering i saken.

– Her skulle fylkeskommunen inngå en avtale med en privat utbygger og gå inn med i underkant av to millioner kroner i året og garantert for en leie på i overkant av 5000 kroner for de 28 hyblene. I den økonomiske situasjonen vi er i, ble dette feil, mener Sjåstad.

Han mener at det ikke er så stort behov for nye elevhybler som det var før

– Første skoledag i høst var det åtte elever som ikke hadde noen plass å bo. Etter kort tid var det faktisk ledig kapasitet. Mange private åpner sine hjem og skaffer elevene skikkelige boforhold til en fornuftig pris. Det er vi takknemlige for, men i en tid hvor vi ser at det ikke er det samme trykket på boliger, så hadde det vært sløsing med offentlige midler å gå inn på en sånn avtale.

– Men et slikt behov kan vel komme tilbake?

– Ja, det kan det. Vi har fullt fokus på dette og roser slike private initiativ som her, men vi følte at det ble helt feil å gå inn med så mange millioner slik den økonomiske situasjonen vår er nå, sier Sjåstad.

– Rektoren på Kirkenes videregående skole har tidligere fortalt at noen elever hvert år enten velger bort Kirkenes fordi det ikke er hybler å skaffe, eller fordi de ikke klarer å skaffe seg hybel når de har kommet hit. Hva tenker du om den problemstillingen?

– Jeg prøver ikke å si at det ikke er behov, og jeg er enig i at det ikke må være slik at folk velger bort skolen. Men det er atskillig mindre press på hybelmarkedet i år. Det er av en trist årsak, altså at Sydvaranger gikk konkurs. Men vi vet det både har vært mye ledig på privatmarkedet, at det var vertsfamilier, og at det etter hvert ble ledig i skolens hybelhus. Om noen valgte bort skolen fordi de ikke fant boplass i år, er det rart, svarer Sjåstad.

Ikke mindre

– Vurderte dere noen mindre avtale, om å leie et mindre antall hybler?

– Det var en av tingene vi spurte om under møtet med Toto Utvikling. Men samtidig kunne vi ikke blande ungdom med voksne på hybelhuset, sier Sjåstad.
Ifølge ham ville det da blitt nødvendig å dele opp hybelhuset, og Toto Utvikling skal ha sagt at det ville fordyre prosjektet.

Rune Ulvang i Toto Utvikling sier til SVA at det ville være minimalt fordyrende å dele huset opp – men at kostnaden for miljøterapeuten som trengs i et elevhybelhus ville være den samme uansett.

Går mot privatleiligheter

Rune Ulvang i Toto Utvikling er skuffet over at de ikke fikk en avtale med fylkeskommunen i denne omgang.

– Vi har hatt dialog med fylkeskommunen siden 2012, og hadde det ikke vært for at vi satset på elevhybler og skreddersydde dem til den bruken, hadde vi ikke sprengt bort knausen bak. Da hadde det bare blitt butikk på stedet. Når de konstaterer at det ikke er et lovpålagt tilbud å tilby hybler til elevene, og de er feige og ikke tar ansvar, blir hyblene her i limbo, sier han.

Han har imidlertid ikke vært i tvil om at de får solgt hyblene likevel.
Forskjellen blir nå at de må se på privatmarkedet, og selge hyblene til markedspris. En stor del av tilskuddet fra fylkeskommunen skulle gått med til å få ned leia.

– Nå går vi i gang med alternative løsninger. Om elever over 18 år vil inn i hyblene, vil de ha et fortrinn, men da får de ikke subsidierte priser, sier Ulvang.

Det betyr ikke at de forandrer noe på hvordan hyblene bygges. Det er for sent i byggeprosessen.

Johnny Ingebrigtsen (SV) sa seg mer enn tvilende til å gå inn i et flere millioner stort samarbeid med et privat firma, da saken var oppe i fylkestinget.

– Mener dere det er almisser de driver med? De driver jo selvsagt med forretninger. Og selv om det skulle bli atomkrig blir det jo fylkeskommunen som sitter med ansvaret hvis vi går med på avtaler, sa Ingebrigtsen i fylkestinget ifølge Finnmarken.

– Vi kan bero på at om det blir atomkrig, skal nok fylkeskommunen slippe å betale, kommenterer Ulvang.

– Veldig skuffet over partiet mitt

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) sier han er veldig skuffet over partiet sitt i fylkestinget. Han har vært en støttespiller for hybelsaken, både politisk og ute i media.

– Dette er svært viktig for Sør-Varanger. Vi kunne fått et fortettet og trygt miljø, og motvirket frafallet i skolen. Her har fylkeskommunen ikke prioritert elevene, og det er trist, mener han.

Ordføreren avviser Eilif Johannesen (H) sin kritikk om at han og Ap i Sør-Varanger ikke har vist nok vilje i saken, tross at de ikke vant frem i fylkespartiet.

– Jeg har vist støtte i media, og snakket med fylkespartiet før fylkestinget. Da ba jeg dem om å støtte saken, sier Rafaelsen.

Rune Ulvang i Toto Utvikling mener de har fått god støtte fra ordføreren, og retter all kritikk mot fylkeskommunen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no