15. okt
TILTALT: Eirik Nilsen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Asylboten til retten 20. juni
Ett år og fem måneder etter hendelsen ved Vestleiren.

Publisert: 20.mar.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Eirik Nilsen godtok som kjent ikke boten på 5000 kroner for hendelsen under asylkrisa 21. januar i fjor. Da det ble panikktilstander på Vestleiren, kjørte han to syrere ned til Kirkenes kirke, der de søkte kirkeasyl.

Nylig kunne vi melde om at boten er på vei til retten. Nå har den fått en rettsdato: 20. juni.

Da står Nilsen tiltalt i Øst-Finnmark tingrett for brudd på Utlendingsloven paragraf 108 fjerde ledd bokstav a. Det er for å ha forsettlig hjulpet en utlending til ulovlig opphold i riket.

Om Nilsen taper rettssaken, stiger boten til 6000 kroner.

Prinsippsak

Nilsen har bedyret sin uskyld hele tiden, og dette har blitt en prinsippsak for ham. Han nekter ikke for å ha kjørt syrerne til kirka, men mener han ikke gjorde noe galt. Dermed godtok han ikke å betale boten, tross at det var samlet inn penger nok til både hans bot og to andre som ble bøtelagt etter den dagen.

- Personene i bilen var fri til å vandre, og de har lovlig opphold i dag, sier han.

Busstransport

Syrerne ble kjørt vekk fordi de var redde for å bli transportert ut av Norge og til Russland. Den dagen lå det an til busstransport av flere asylsøkere inn til Russland. Fra før av hadde flere asylsøkere blitt sendt tilbake til Russland på sykkel i løpet av høsten, og den første busslasten med asylsøkere hadde gått til Russland noen dager før denne dagen. Da det ble kjent at flere skulle sendes tilbake, ble det panikktilstander i leiren.

Det kom busser også den dagen, men ingen asylsøkere ble satt på dem. Totalt tre syrere gikk i kirkeasyl i Kirkenes.

Grunnen til denne transporten var at den norske regjeringen da nektet å behandle asylsøkere som hadde kommet via Russland. Regjeringens standpunkt var at asylsøkerne ikke hadde rett til asyl i Norge fordi de hadde reist igjennom det Norge anså som et trygt land. I ettertid har Norge vært nødt til å gå tilbake på det standpunktet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no