10. des
133: Hittil i år har 133 asylsøkere kommet inn til Norge over Storskog. (Illustrasjonsfoto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Asylsøkende sykler over grensa
Storskog har den siste tiden hatt tilfeller av asylsøkere som sykler over grensa til Norge.

Publisert: 26.aug.2015 17:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Dette bekrefter nestkommanderende ved Storskog grensepasseringssted, Gøran Stenseth.

Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensa ikke kan krysses til fots, med mindre en har legitimt ærend. Asylsøkere har ved flere anledninger de siste årene forsøkt seg på å få skyss fra den russiske tolla og over til norsk kontroll, blant annet ved at russiske kontrollmyndigheter har spurt norske grenseboere om å gi skyss over.

En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensa.

- Dette er i og for seg ikke nytt for oss, ved at vi til tider har sykkelturister som krysser grensa, men den siste tiden har også enkelte asylsøkere syklet, sier Storskogs nestsjef.

Stenseth opplyser at til nå i år har 133 asylsøkere kommet inn til Norge over Storskog. I tillegg har noen asylsøkere meldt seg direkte på politistasjonen i Kirkenes.

Kapasiteten sprengt

Stasjonssjef Hans Møllebakken advarte i lørdagens SVA mot å gi personer uten gyldige reisedokumenter skyss, og sa at dette kan gi fengselsstraff på inntil tre år.

Møllebakken har i etterkant uttalt til SVA at kapasiteten på Storskog er i ferd med å bli sprengt, og opplyst at flesteparten av asylsøkerne er syrere som kommer via Russland - og som har oppholdt seg i Russland i en kortere eller lengre periode.

Rettigheter

- Vi har forpliktelser i henhold til internasjonale konvensjoner Norge har ratifisert, i henhold til Schengen-avtalen og også vårt nasjonale regelverk. I det øyeblikk en person ber om asyl trer rettigheter i kraft. Dette er selvsagt ikke noe vi tar lett på, og en av de ansatte må da ta seg av registreringen for å få personen inn i systemet til Politiets Utlendingsenhet, noe som naturlig nok tar en del kapasitet, forklarer Gøran Stenseth.

Fikk 45 dager

Politiet har varslet straffeforfølgelse av personer som transporter folk uten gyldig pass og visum over den norsk-russiske grensa.

Det er Utlendingslovens paragraf 108 som tas i bruk. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil tre år, dersom transporten skjer med forsett. Dersom handlingen gjøres i vinnings hensikt er strafferammen seks år.

I praksis har straffenivået vært langt lavere. I en sak fra Borgarting lagmannsrett ble en person dømt til 45 dagers fengsel for å ha gitt bistand til ulovlig innreise. Dommen ble anket til høyesterett, som opprettholdt dommen på 45 dager.

- Riktignok forholder den seg til den gamle utlendingsloven, men hjemmelen ser ut til å ha blitt videreført i ny utlendingslov, jamfør paragraf 108. Hvorvidt det er noen rettsavgjørelser som går spesifikt på Russland vet jeg ikke, kommenterer rådgiver Camilla Risan i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no