7. des
Illustrasjonsfoto.
 
Asylsøker tatt med 24 amfetamintabletter - kan hurtigbehandles i UDI
Fikk bot på 8000 kroner etter å ha blitt tatt på grensa.

Publisert: 23.okt.2015 15:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

En asylsøker ble arrestert på Storskog torsdag kveld for innførsel av narkotika, ifølge politiet.

Politiadvokat Jens Bernhard Herstad forteller at mannen hadde 24 tabletter på seg som inneholdt amfetamin eller metamfetamin.

Asylsøkeren fikk så en bot på 8000 kroner, som ble vedtatt på stedet. Deretter ble han sluppet løs av politiet, og han gikk videre i asylsøkersystemet som normalt.

Politiet gjør ikke noe mer med saken. På spørsmål om en slik sak vil ha noe å si for videre behandling av asylsøkeren, viser Herstad til Utlendingsdirektoratet (UDI), som håndterer asylspørsmål.

SVA har kontaktet UDI om hva som skjer med asylsøkere i tilfeller som den ovenstående. De svarer følgende:

«UDI hurtigbehandler sakene til kriminelle asylsøkere. Det betyr at asylsøknaden behandles innen fem dager hvis søkeren ikke har et beskyttelsesbehov. I de tilfellene hvor søkeren får avslag, vurderer vi i tillegg om den kriminelle handlingen kvalifiserer til utvisning.

Alle som søker asyl i Norge (unntatt «dublinere»), har rett til å få behandlet søknaden sin i Norge. UDI har plikt til å behandle alle saker individuelt og gi beskyttelse til dem som har krav på det etter flyktningkonvensjonen. De asylsøkerne som har begått en kriminell handling og som har et beskyttelsesbehov, vil bli straffeforfulgt i Norge, hvis ikke den straffbare handlingen er så alvorlig at de blir utvist fra landet.»

Det skriver presserådgiver Kjersti Vaugelade-Baust til SVA.

I dette tilfellet er asylsøkeren allerede straffet av politiet, som ikke gjør noe videre med saken. På spørsmål om hva det har å si, viser Vaugelade-Baust tilbake til det forrige svaret.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no