18. okt
VESTLEIREN: Ofte omstridt mottakssenter for asylsøkere, opprettet i fjor høst under flyktningekrisen. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Asylsøkere fra ordinære mottak til Vestleiren
Den siste asylsøkeren fra et akuttmottak skal være ute av Vestleiren senest denne uka. Nå flys asylsøkere dit fra vanlige mottak i stedet.

Publisert: 27.apr.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Per mandag ettermiddag er det 182 asylsøkere i Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren, som kan huse opptil 300. De aller fleste av dem har nå blitt hentet fra ordinære mottak rundt om i landet, forteller enhetsleder Christian Wisløff i region- og mottaksavdelingen i UDI.

Nå er alle akuttmottakene i Nord-Norge nedlagt. Beboerne som var på akuttmottak ble flyttet til Vestleiren for å bli intervjuet, men også fordi de måtte bo der mens de ventet på plass i ordinære mottak.

- Senest i løpet av denne uka flyttes de siste av dem herfra til ordinære mottak, sier Wisløff.

- Men det er fremdeles veldig mange asylsøkere som bor på ordinære mottak, men som ikke har fått gjennomført intervjuene sine. De flyttes nå til Vestleiren, forteller han.

To uker

Forskjellen fra beboerne på akuttmottak, er at de som nå flys til Vestleiren allerede har et sted å vende tilbake til. De som bodde på akuttmottak måtte vente i Vestleiren til det ble funnet en plass på ordinært mottak. Dermed var det usikkert hvor lenge de måtte bli der. Nå er det meningen at asylsøkere skal bli i Vestleiren i akkurat to uker i slengen.

- Nå flys de sammen til Vestleiren, alle blir intervjuet mens de har opphold her, og så flys alle samlet tilbake etter to uker, sier Wisløff.

- Mer effektivt

UDI-enhetslederen mener denne metoden er mer effektiv enn å sende intervjuere rundt til hvert enkelt mottak. På denne måten samles nemlig asylsøkere fra flere mottak på ett sted.

- Det er gode intervjufasiliteter her, og vi får gjort det fort. Dette gjøres flere steder i landet. For eksempel flyttes flere asylsøkere lenger sør til Lysaker, sier Wisløff.

UDI har nå fast to personer til stede i Vestleiren, og personell transporteres dit etter behov. Noen asylsøkere bruker datamaskiner med Skype for å gjennomføre sine intervjuer i Vestleiren.

Da Vestleiren først ble opprettet, var det beboere som måtte være der i flere måneder. Nå i det siste har det ikke vært så ille. Noen av beboerne som kom fra akuttmottak har måttet vente i opptil fire uker på å få reise til vanlig mottak.

De har da også hatt bedre forhold enn det var i begynnelsen, ifølge Wisløff. Han sier at de stadig jobber med forbedringer i Vestleiren.

- Vi har flere oppholdsrom, og det er ordnet en bålgrop for når været tillater det. Nå jobber vi blant annet med en bedre barnebase. Vi får veldig få klager på forholdene, sier han.

Politiet tar seg av syrere

De fleste syriske asylsøkerne får en egen type intervju når de kommer til Vestleiren, forteller Christian Wisløff i UDI.

- Politiets Utlendingsenhet fullregistrerer syrere, mens vi foretar asylintervju av de øvrige. Dette er fordi politiets fullregistrering i de fleste tilfeller er tilstrekkelig for å fatte et vedtak i asylsaken for syrere, mens vi har behov for et mer utfyllende intervju med andre. Der vi ser behov også for et utfyllende intervju av syrere, gjennomfører vi det, sier Wisløff.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no