10. des
TREDJEDEL: Torsdag var det 239 asylsøkere på Vestleiren.
 
Asylsøkerstopp kan endre Vestleiren
Bruken av Ankomstsenter Finnmark vurderes nå fortløpende av UDI. Der asylsøkere bare skulle være i to dager, har mange vært i over en uke. UDI vet ikke ennå om senteret blir forandret permanent.

Publisert: 04.des.2015 14:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Asylsøkere på Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren har nå vært på senteret i over en uke. Per torsdag var det 239 personer der.

Senteret er opprinnelig ment å være et sted der asylsøkerne bare tilbringer to døgn, mens de registreres og får helsesjekk. Men regjeringens asylinstruks fra forrige uke åpner for å hurtigbehandle og sende tilbake folk som har oppholdstillatelse i Russland. Og med den nå ikkeeksisterende asylsøkerflyten over grensa, har det vært mulighet for å beholde dem der.

Dermed sendes ikke de nåværende beboerne på Ankomstsenter Finnmark videre før søknaden er behandlet.

– De fleste i leiren vil høyst sannsynlig også få avslag på søknaden sin, og vil bli sendt tilbake til Russland, sier Siri Rustad, Utlendingsdirektoratet (UDI) sin stedlige leder på Ankomstsenter Finnmark.

Det samme gjelder i stor grad de som er sendt videre til Neiden Transitt.

Omstiller

Idet SVA snakker med senterleder Henry Osima torsdag, er han usikker på hvor lenge folk skal være der. Han venter på beskjed og transport som Politiets utlendingsenhet (PU) ordner med.

Rustad forteller at heller ikke UDI vet hvor lenge asylsøkerne kommer til å være der.

Dermed omstiller ankomstsenteret seg til mer langvarig opphold for de forskjellige asylsøkerne.

– Før var det slik at asylsøkerne kom inn, ble registrert og sjekket, og så skulle ut igjen etter to dager. Nå endrer vi måten vi jobber på, og skal bruke mannskapet her mer til omsorgstjenester, sier han.

– Det er en helt annen drift som må til for de som venter på en avgjørelse. Vi har blant annet flere miljøaktiviteter for barna, sier Osima.

Usikkert

UDI har ennå ikke bestemt hva som skal skje med leiren, eller om ankomstsenteret blir konvertert til et mer fast mottak.

– Vi må avvente de nærmeste ukene, og vurdere om vi skal sette inn tiltak. Det skjer ikke umiddelbare endringer, sier avdelingsdirektør Siri Rustad.

Fylkeslege Eivind Merok nevner flere ting som må forandres dersom senteret skal bli et mer langvarig mottak. Deriblant må asylsøkerne aktiviseres, og de kan ikke bo så tett som på et todagers mottak.

Rustad nevner at det kan være snakk om å konvertere noen av brakkene, for å skape mer plass mellom sengene og sørge for flere oppholdsrom.

– Det er ikke aktuelt å sette opp flere brakker på senteret. Senteret har potensial til mye fleksibilitet, og vil kunne tilpasses de som kommer, mener Rustad.

Om antall nye asylsøkere fortsetter å være så lavt som det har vært i det siste, kan det også være aktuelt å midlertidig stenge noe av innkvarteringsdelen av senteret.

Men Rustad forteller at det ikke er planer om å stenge Ankomstsenter Finnmark, tross at det ikke har kommet inn noen asylsøkere over Storskog de siste dagene.

Flyttet mange

I forrige uke var det bekymringer rundt barnevernstilstandene i Ankomstsenter Finnmark, siden det var over 100 barn der.

Osima forteller at en del av barnefamiliene som var i leiren nå har blitt flyttet til Neiden Transitt, mottaket som ble opprettet på Neiden Hotell tidligere i høst.

– Ønsket var å få barnefamiliene til et stille og rolig sted. Vi har flyttet mange, og nå er vi nede i omtrent 30 barn her. Det er mer håndterbart, sier han.

Den nye situasjonen på Vestleiren er roligere ifølge Osima, og gir de ansatte en sjanse til å komme seg.

– Vi får senket skuldrene og løst opp i frustrasjoner. Det er mange slitne sjeler her som har stått på helt siden begynnelsen av november. Ingen fortjener mer honnør enn de ansatte her, sier han.

Følger opp krisemøte

Torsdag morgen var det oppfølgingsmøte mellom Hero, barnevernet, lokal og nasjonal helsetjeneste og Utlendingsdirektoratet, i forbindelse med de kraftige helse- og barnevernsproblemer som ble avdekket på Ankomstsenter Finnmark for to uker siden.

Fylkeslege Eivind Merok forteller at de fleste problemene nå er ordnet i forhold til et to-døgns mottak. Men den nye utviklingen med langvarig opphold skaper egne utfordringer.

– Plutselig blir ankomstsenteret noe annet enn det som opprinnelig var tiltenkt. Vi må lese situasjonen raskt, og sørge for at alt blir faglig riktig, sier Merok.

Partene fortsetter å følge med på situasjonen, og skal møtes igjen 14. desember.

Problemene med Ankomstsenter Finnmark for to uker siden inkluderte blant annet manglende toalettpapir og såpe, avføring på toalettgulv, og at funksjonshemmede barn måtte bæres i kjelleren for å dusje.

Henry Osima på Ankomstsenter Finnmark sier at alle bekymringene fra forrige uke nå er rettet opp.

– Vi har hatt møte og fått behandlet en rapport av fylkeslegen. Renholdet går som det skal, og vi har fått til bedre rutiner i leiren, sier han.

– Beredt på flere

Det er fremdeles full bemanning på Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren.

– Nå vurderer vi videre hva som trengs. Men vi har avtale om at vi hele tiden skal ha såpass beredskap at vi kan ta imot asylsøkere, om situasjonen endrer seg igjen på Storskog, sier senterleder Henry Osima.

Per torsdag forteller Osima at de har 361 plasser igjen.

– Men det er viktig at det tas inn i håndterlige mengder, ikke med 200 per dag slik det var tidligere, sier han.

Det eneste som nå gjenstår å sette opp på selve Vestleiren, er en brakke med UDI-kontor.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no