7. des
LASSEVIS: Det er nok av sykler å ta av på Storskog, tross at veldig mange av dem har blitt vraket.
 
Asylsøkerstrømmen snur: Sendes til Storskog for å sykle ut
Asylsøkerne som har fått avslag og må tilbake til Russland, tar fly nordover – og så sykkel tilbake over grensa.

Publisert: 07.des.2015 16:02
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Hele forrige uke gikk uten at en eneste asylsøker kom seg over Storskog, ifølge meldinger fra politiet.

Slik har det vært helt siden politiet begynte med dokumentkontroll ved selve grensebommen, slik at potensielle asylsøkere kan sendes tilbake før de i det hele tatt forlater Russland.

I stedet har nå strømmen sakte begynt å gå andre veien. Asylsøkere som tidligere har blitt transportert vekk fra Sør-Varanger med fly eller buss, fraktes nå tilbake.

Politiets utlendingsenhet (PU) melder om at 40 personer har blitt returnert over Storskog i løpet av helga. De ble transportert tilbake til Sør-Varanger fra Haugesund, Bodø og Stavanger.

– Samtlige personer som ble uttransportert fra fredag 4. desember til og med søndag 6. desember ankom Storskog grenseovergangssted i høst, og har lovlig opphold i Russland, skriver PU i en pressemelding.

På sykkel

Aftenposten skriver i tillegg at asylsøkerne som sendes tilbake nå, må forlate Norge på samme måte som de kom, på sykkel. De får utlevert sykkelen på Storskog, av samme bunke som asylsøkerne kom med.

Det bekrefter Anders Stang Lund til SVA. Han er pressevakt i Øst-Finnmark politidistrikt.

Som kjent kan ikke grensa krysses til fots, og det er straffbart for privatpersoner å transportere dem over. Men siden en sykkel regnes som et kjøretøy, har asylsøkerne brukt dette som et smutthull i hele høst. Nå brukes altså dette smutthullet på vei tilbake også.

90 personer

Stortinget har stemt igjennom lovendringer som gjør det mulig å sende asylsøkere rett tilbake til Russland om de har visum til landet. Den nye instruksen til UDI trådte i kraft 25. november.

Den framskutte kontrollen på grensa kom mandag 30. november, etter at den russiske staten nektet å ta tilbake asylsøkere som bare hadde turistvisum til Russland.

Fra 25. november fram til mandag har nærmere 90 personer blitt fraktet tilbake til Russland.

På spørsmål om hvor mange som ventes å sendes til Russland fremover, informerer PU at de tar det etter hvert som Utlendingsdirektoratet (UDI) kommer med avgjørelsene.

UDI har ikke svart på det samme spørsmålet før avisa gikk i trykken mandag.

Tiltak og vintertid

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), mener de norske grensetiltakene er en årsak til nedgangen i asylsøkere.

– Norske tiltak har hatt en tydelig effekt. Tiden vil vise om effekten varer, skriver han på Twitter.

UDI-pressekontakt Vibeke Schjem nevner også at vintertiden pleier å ha en effekt på strømmen av asylsøkere.

Det er fremdeles for tidlig å si hvordan Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren påvirkes av den lavere asylstrømmen, ifølge Schjem.

– Russland stopper asylsøkere

At det ikke kommer asylsøkere over fra Russland, betyr ikke at interessen er borte, ifølge NRK. De har snakket med en syrer som forteller at han fikk sendt papirene sine til Norge, før han fikk beskjed om at han ikke kom inn i landet.

NRK skriver at Russland ser ut til å samarbeide for å få ned flyktningstrømmen.

Ifølge det de kaller informerte kilder, ble en gruppe syrere avvist av russiske grensevakter på Boris Gleb fordi de ikke hadde Schengen-visum. På flyplassen i Murmansk blir reisende som antas å være asylsøkende informert om at det er vanskelig å komme over til Norge.

Generalsekretæren i Helsingforskomiteen, Gunnar Ekeløve-Slydal, mener dette strider mot Norges internasjonale forpliktelser. Han sier til NRK at komiteen frykter at asylsøkere som har behov for beskyttelse ikke får behandlet søknaden sin i Russland heller. Generalsekretæren frykter at syriske asylsøkere blir sendt tilbake til Syria til tjeneste som soldater.

Venter på beslutning om Vestleiren

Styret på Ankomstsenter Finnmark venter fremdeles på en beslutning om hva som skjer med de rundt 240 asylsøkerne som nå bor der.

De sitter der mens de venter på en beslutning om å sendes tilbake til Russland, eller til mottak i andre deler av landet.
Mandag ettermiddag vet ikke senterleder Henry Osima når folk vil sendes ut av senteret.

– Vi venter på beskjed fra UDI og PU, og inntil da jobber vi som at asylsøkerne skal ha varig opphold her, sier Osima.

Han har imidlertid fått signaler om at han vil få videre beskjed i løpet av mandag ettermiddag denne uka, eller tirsdag morgen.

Asylsøkerne i ankomstsenteret på Vestleiren har nå vært der i godt over en uke hver, noen over to uker. UDI har informert om at de aller fleste, både i Vestleiren og boende i Neiden Transitt, sannsynligvis vil sendes tilbake til Russland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no