22. okt
IKKE LENGER: Atle Berge i Murmansk i 2015, før utkastelsen.
 
Atle Berge vurderer søksmål
Skal ha blitt kontaktet av E-tjenesten flere ganger, ifølge Nordlys. Så ble han kastet ut av Russland.

Publisert: 26.apr.2018 14:12
Oppdatert: 26.apr.2018 16:47

Atle Berge er sjef for Ølen Betong, som bygde en søsterbedrift i Murmansk på 2000-tallet. Atle Berge flyttet til Murmansk for å lede bedriften. Men så ble han pågrepet av FSB i 2016, og utvist fra Russland i ti år. Skylda legger han nå på norsk etterretningstjeneste.

– De prøvde å verve meg som informant flere ganger, de var nokså pågående. Da FSB pågrep meg, visste de at jeg hadde vært kontaktet av den norske etterretningen, sier han til Nordlys.

Forretningsmannen står på at han ikke tok oppdrag for E-tjenesten. Nå har han engasjert advokat, og han vurderer å saksøke E-tjenesten og staten.

Det har kommet frem flere historier om E-tjenestens vervemetoder i media i kjølvannet av helgas Frode Berg-avsløringer. Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen hadde for åtte-ni år siden kritisert E-tjenesten for å ha forsøkt å rekruttere folk som jobbet i Murmansk, ifølge Aftenposten. Men skal man tro Berge, har det tydeligvis ikke hjulpet.

Berge hevder også å kjenne til en annen forretningsmann som ble forsøkt vervet av E-tjenesten. Denne forretningsmannen ble også anholdt av FSB.

– Den norske etterretningstjenesten var enda tøffere mot han. Men de reiste også to ganger ens ærend fra Oslo til Ølen for å verve meg som informant. Det var svært utidig, og ødela svært mye for oss, sier Berge til Nordlys.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no