24. okt
IKKE MED: Thomas Nilsen hadde håpet å få papirene på plass før befaringen til Andrejeva. I stedet gikk eierne i en helt annen retning, og redaktøren får ikke være med. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Atom-Thomas får ikke dra til Andrejeva
De uryddige forholdene rundt Barents Observer utelukker redaktøren fra å rapportere fra atomsikkerhetskommisjonens befaring i Andrejev-bukta.

Publisert: 10.jun.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Thomas Nilsen er den journalisten som regnes som den fremste eksperten på atomsikkerhet på Kolahalvøya. I 1994 lagde han sammen med Nils Bøhmer den første rapporten fra Andrejeva Guba, Andrejev-bukta, som igjen trigget St.meld. nr. 34 (1993-1994) - Om atomvirksomhet og kjemiske våpen i våre nordlige nærområder. «Atomsikkerhet og miljø».

Barents Observers redaktør Thomas Nilsen har rapportert om atomsikkerhet i nord de siste 25 årene, men får ikke være med når Den norsk-russiske atomsikkerhetkommisjonen i dag, torsdag, besøker Andrejev-bukta.

Redaktøren ser dette som en klar konsekvens av at eierne av Barentssekretariatet, de tre nordlige fylkeskommunenes representantskap, nylig vedtok at redaksjonen ikke får jobbe under redaktørplakaten.

Gråsone

Redaktøren mener fortsatt det er tvingende nødvendig å få formalia på stell. Ambisjonen er at redaktøren i Barents Observer blir medlem av Norsk redaktørforening, noe som nå ikke er mulig siden vedtektene sier at en forutsetning for medlemskap er at mediets eier/utgiver har godkjent Redaktørplakaten.

Medlemskap i en yrkesorganisasjon, som Norsk Redaktørforening og Norsk journalistlag, gir igjen grunnlag for pressevisum til Russland og deretter presseakkreditering.

Thomas Nilsen sier det ikke er tvil om at den journalistiske virksomheten i Barents Observer er i en gråsone særlig i forhold til Russland.

- Fordi vi i dag ikke har pressevisum, og fordi det ikke bestandig er klart for leserne om skribentene er journalister eller om er de informasjonsmedarbeidere i Barentssekretariatet, med andre oppgaver også. Fordi kontraktene til de øvrige medarbeiderne også er som rådgivere - de har delte arbeidsstillinger. Dette har vi lagt fram en veldig klar innstilling på, som ble vedtatt av vårt styre i fjor. For oss var det særlig viktig å få på plass at Barents Observer følger redaktørplakaten og at de redaksjonelle medarbeiderne får kontrakter der det står at de er ansatt som redaksjonelle medarbeidere. Når vi har de to grunnleggende tingene på plass, har vi vårt på det tørre og kan da også søke presseakkreditering til Russland.

I limbo

Nilsen understreker at det i dagens situasjonen er spesielt viktig å ha formalia på plass slik at det ikke er noen tvil om posisjonen.

- Hva mener du med det, «i den situasjonen vi er i nå»?

- Hvor det har vært en stor offentlig debatt i Norge om hva Barents Observer er, er det et informasjonsnettsted sånn som eierne sa at det var inntil i forrige uke - eller er det et nyhetsnettsted. Jeg hadde den russiske generalkonsulen her i forrige uke, for å spørre om akkurat det samme, og dessverre har jeg ikke et svar, fordi våre eiere på den ene siden har sagt at: Nei, vi skal ikke følge redaktørplakaten og vi er et informasjonsnettsted, mens de i neste setning sier: Ja vi skal vurdere hvordan fremtiden til Barents Observer skal være, og hvordan nyhetsavisa skal fortsette. Og det er jo en selvmotsigelse, så inntil jeg vet hvor vi er, henger ting veldig i limbo. Det eneste jeg kan konstatere med stor grad av sikkerhet er at utsagnet om at Barents Observer forsetter som før, slik det står i representantskapets vedtak, - og det er også blitt gjentatt, det er ikke helt riktig, fordi Russland har endret seg veldig mye. Den her gråsona som Barents Observer har operert i fram til nå, den kan vi ikke lenger fortsette å operere i.

- Hva mener du med gråsone?

- Når vi jobber i Russland, så jobber vi jo tildels journalistisk, men vi har ikke pressevisum. Det mener jeg er gråsone i forhold til russisk lovverk, og ikke bare i forhold til russisk lovverk, men også i forhold til vår egen sikkerhet. Det å reise i Russland i dag uten å ha papirene i orden, det er en sikkerhetsrisiko. Har det vært en gråsone for et år siden, så er den gråsona blitt mørkere og mørkere det siste året. Det baserer jeg på at Russland er et annet sted i 2015 enn hva det har vært tidigere. Det å bryte russisk lovverk, hvis det er det man eventuelt gjør, er brukbart annerledes enn hva det var i forhold til at at vi ser at myndighetene aktivt går inn og begrenser medias frihet. Det er også viktig for oss å ikke være den som tøyer strikken, i forhold til hva som er lov og hva som ikke er lov.

Delvis fungert

Barents Observer-redaktøren sier gråsona på et vis har fungert fram til nå fordi det har vært en prosess for å på plass redaktørplakat og redaksjonelle ansettelsekontrakter for medarbeiderne.

- Nå har eierne ved å si veldig klart at sånn skal det ikke være, en ting som er slått fast for offentligheten, for russiske myndigheter, en gang for alle. Vi kan ikke lengre si at vi er i en prosess. Det som skjer i forhold til Andrejev-bukta, hvor jeg skulle være inne i morgen, er et bevis på dette.
- Å i stedet stå på en delegasjonsliste var heller ikke mulig.
Min jobb er å rapportere for Barents Observer og å dra inn og besøke Andrejev-bukta uten å skrive, det hadde ikke vært riktig.
Nilsen forteller at han har vært med delegasjoner tidligere.

- I 2009 var jeg i Saida-bukta, da var jeg på den offisielle delegasjonslista og skrev for Barents Observer. Det fungerte i 2009, sånn er det ikke i dag, og det er kjempeviktig at vi får ryddet opp. Da er mitt spørsmål som følger: Vårt representantskap sier at alt er som før med Barents Observer. Vi skal fortsette å gjøre det, det er ingen forandring. Så går jeg ut i media og så sier jeg at: Nei, alt er ikke som før. Blant annet det aller viktigste for Barents Observer, nemlig å jobbe i Russland. Når jeg gjør det så ender det altså med at jeg blir innkalt til det drøftelsesmøte med styreleder i Barentssekretariatet. Så nå står jeg, når jeg snakker med deg nå, overfor et dilemma. Skal jeg bløffe og si at: «Ja, alt er som før. Vi kan fortsette å gjøre som vi bestandig har gjort, det betyr ingen forandring». Gjør jeg det så er fylkespolitikerne fornøyde, Hvis jeg derimot går ut og sier: «Nei. alt er ikke som før. Jeg kan ikke jobbe i Russland som det er nå» - da får jeg jo kanskje nok et varslingbrev.

Kjempedilemma

Så det her er et kjempedilemma for meg, men selvfølgelig jeg er nødt til å fortelle sannheten. Det er ufravikelig. Da står jeg på at Barents Observer er ikke det samme produktet i dag som det var før representantskapets vedtak.

- Fordi man ikke kan si man er i en prosesss, men fått en endelig avklaring som er offentlig kommunisert?

- Ja, og så til de grader offentlig kommunisert. Denne prosessen har pågått i flere år, for Barents Observer har jo utviklet seg gradvis. Det aller viktigste har vært å få avklart om dette er et informasjonsnettsted, et mikrofonstativ for eierne, eller om det er fri og uavhengig reportasje. Det finnes ingen mellomting. Barents Observer har vært en mellomting, og det funker ikke, og det funker i alle fall ikke med at vi jobber i Russland. Jeg synes ikke det funker i Norge heller, eller noen plass. Det er ikke presseetisk forsvarlig, det vi holder på med. Det prøver jeg å kommunisere for våre eiere, og da ender det altså med at jeg får innkalling til drøftelsesmøte om min stilling, det som kalles en forberedelse til oppsigelse. Og det er ganske rått. Særlig fordi Barents Observer jo er et unikt produkt. 25 prosent av våre lesere er norske, 75 prosent kommer fra andre land, som er opptatt av denne regionen, og det største enkeltlandet blant våre lesere er Russland. Og i en situasjon hvor media er under så sterk kontroll som i Russland i dag, så er viktigheten til Barents Observer, som jo også publiserer på russisk, desto større.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no