18. okt
SOMMERJOBB: Aurora Sofie Leiro (16) er blant flere ungdommer i kommunen som bruker deler av ferien sin på å skaffe arbeidserfaring. Selv drømmer hun om en jobb i helsesektoren - helt som tannlege.
 
Aurora (16): - Det er bra de gir tilbud til yngre
Aurora Sofie Leiros (16) har sommerjobb i kommunen denne sommeren. Men stadig færre på hennes alder i Norge tar seg deltids- eller sommerjobb.

Publisert: 12.jul.2017 12:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Flere ungdommer har tatt fatt på arbeidslivet i sommer. Aurora Sofie Leiros (16) er på Prestøyhjemmet og skal totalt sett bruke fire uker av ferien på å jobbe.

Hun er veldig fornøyd med å få muligheten.

- Det er veldig bra at kommunen tilbyr arbeid til de som er litt yngre også. Det gir oss muligheten til å få lit arbeidserfaring og innsikt inn i deler av helsevesenet, sier hun før hun legger til at hun har et ønske om en dag å bli tannlege.

Fornøyd

Barentshallene KF har også engasjert unge i sommer, hvor ungdommen skal ta seg av grøntarealene i kommunen tar seg best mulig ut.

– Vi har vært veldig fornøyd, og vi har fått skryt for måten vi har gjort det på, sier Sture Sivertsen i Barentshallene KF før ha legger til at tjenesten nesten bestandig har hatt ungdommer i sving. De siste årene har tjenesten også hatt med seg noen fra flyktningtjenesten.

Færre og færre

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser imidlertid at Aurora og de andre arbeidsomme ungdommene i kommune er blant langt færre unge som har deltids- eller sommerjobb på landsbasis.

En fersk rapport som SSB la frem i juni med tall fra perioden 1993-2015 viser en tydelig utvikling. Mens rundt tre av fire 17-åringer hadde yrkesinntekt på slutten av 90-tallet, gjaldt dette kun halvparten av 17-åringene i 2015.

Noe av årsaken til denne tendensen er knyttet til at det nå er langt vanskeligere å få jobb når man er ufaglært.

Gir erfaring

Enhetsleder i sykehjems-tjenesten Lene Nilsen Holte har engasjert totalt seks ungdommer fordelt på Wesselborgen, Tangelia og Prestøyhjemmet.

- Det er en veldig fin måte å gi dem litt arbeidserfaring. Først og fremst er ungdommene engasjert for å gi beboerne aktivisering, men det er klart vi håper på å kunne rekruttere noen. På sikt håper vi det vil føre til at de tar jobb i kommunen på et senere tidspunkt, sier hun.

Ideen har enhetslederen hentet fra et liknende opplegg i Tromsø. Hun mente det kunne være interessant å videreføre i sykehjemstjenesten i kommune gjennom sommermånedene.

Trenger flere hender

Det å engasjere ungdom er et grep kommunen gjør for både å gi ungdoms arbeiderfaring, men også grunnlag for å bli værende i kommunen.

Rådmann Nina Bordi Øvergaard har tidligere uttalt til Sør-Varanger Avis at kommunen har behov for flere hender i sykehjemstjenesten. Samtidig er behovet for nye sykepleiere i kommunen stort, hvor utdanning gjennom Universitetet i Tromsø vil bli tilbudt fra årsskiftet.

- Kommunestyret har satt av en million kroner hvert år i en fireårs periode for kompetanse-økning og utdanning innenfor omsorgstjeneste, og som også kan benyttes som rekrutteringstiltak.

Vider har rådmannen sagt at kommunen har begrenset bruken av dyre vikarbyråer, men at det er behov for gode vikarer, og mange vikarer er ufaglærte. Også rådmannen håper sommerjobb på et sykehjem vil gi lyst til å ta en utdannelse innen helse og omsorg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no