7. des
DOMMER: Sorenskriver Steinar Langholm.
 
Avhørt om signaler og manglende hukommelse
Tiltalte og siste vitner har blitt utspurt av tingretten.

Publisert: 14.jun.2017 11:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Den tiltalte i dobbeldrapssaken fra Kirkenes husket ingenting fra de tidligste avhørene eller den skriftlige forklaringen sin, da han på nytt ble hørt i Øst-Finnmark tingrett onsdag. Han mente det kunne ha noe med at han var sterkt medisinert på den tida.

Han gikk imidlertid ikke tilbake på forklaringene han hadde kommet med i den skriftlige tilståelsen - at han måtte ha skutt de avdøde, slik saken så ut.

På spørsmål fra aktor, gikk den tiltalte heller ikke lenger. Hukommelsen hans hadde ikke blitt hjulpet av vitneutsagnene de to første dagene i retten. Han står på at han ikke vet hva som skjedde under selve drapet, selv om han vet han hentet og ladet hagla som etter all sannsynlighet ble brukt som drapsvåpen.

Bekjente vitner

De første to avhørene onsdag var av bekjente av avdøde Pimsiri og Petchngam Songngam. Det ene vitnet fortalte om at den nå avdøde moren og sønnen hadde tilbrakt mesteparten av tiden hos dem, heller enn hjemme hos den tiltalte, i den siste tiden før drapet.

De bekjente hadde oppfordret Pimsiri til å flytte. Hun ønsket å separere seg, men det var som kjent den tiltalte, ektemannen hennes, som kom dem i forkjøpet og ba henne flytte ut.

Bøyd gullarmbånd

I løpet av rettssaken hadde flere vitner, inkludert det første vitnet onsdag, hørt om et basketak mellom den tiltalte og Pimsiri. Det ene vitnet hadde hørt om at den tiltalte skulle ha tatt kvelertak på Pimsiri og langet ut etter Petchngam da gutten skulle hjelpe. Han hadde ikke sett dette selv, men hadde sett Pimsiri med et bøyd gullarmbånd etter at dette skulle ha skjedd.

Det var ingen som hadde sett hendelsen direkte, og Pimsiri hadde selv ikke beskrevet noe særlig fysisk vold før dette. Det var først og fremst trakasseringen verbalt og via meldinger som skulle ha drevet henne ut av forholdet.

Hennes tolv år gamle sønn Petchngam skal heller ikke ha ønsket å være alene hjemme med den tiltalte den siste tiden, ifølge ett av vitnene.

Utspurt om signaler

Det tredje vitnet i retten var en bekjent av den tiltalte. Han ble utspurt både om den tiltaltes sinnstilstand i tiden før drapet.

Mye av diskusjonen gikk på meldinger den tiltalte hadde sendt, og ting han hadde sagt. Aktor Torstein Lindquister spurte blant annet dette vitnet ut om en tekstmelding den tiltalte hadde sendt dagen før drapet, der han skrev "Uniform på".

Vitnet forklarte at mannen tidligere på jakt hadde brukt uttrykket "Uniformen på og lade børsa" for å signalisere at de skulle ut på jakt.

Flere måneder før drapet hadde den tiltalte også sagt i en samtale at "du må ikke bli overrasket om du leser om meg i avisa eller hører om meg på nyhetene".

Men det samme vitnet beskrev den tiltalte som en ikkevoldelig mann som heller trakk seg unna enn å krangle.

- Jeg tror aldri han har ment noe vondt. Han hater vold og krangel, og trakk seg alltid unna, sa vitnet.

Sakkyndig rettspsykolog Knut Waterloo spurte om vitnet hadde opplevd ham annerledes i beruset tilstand. Det hadde vitnet ikke.

Alle tre av de private vitnene onsdag forklarte også, som flere tidligere, om pengekrangel mellom Pimsiri og den nå drapstiltalte ektemannen, og om den tiltaltes økende alkoholforbruk.

Pimsiri Songngam (37) og Petchngam Songngam (12) ble drept tidlig på morgenen 29. august i fjor i Kirkenes. Rettssaken startet i Øst-Finnmark tingrett i Vadsø mandag, og ventes å være over i dag onsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no