22. nov
TYNN: Skabbreven sliter i kulda, etter hvert som pelsen forsvinner. Her er den fotografert en stund før den ble tatt.
 
Avlivet skabbrev
Pål Harald Hansen tok en skabbrev forrige uke. Det meldes om mye rev i naturen.

Publisert: 26.nov.2013 14:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Tidligere i november varslet veterinær Terje Høiland om at det var flere skabbrev i Sør-Varanger. Forrige uke tok Pål Harald Hansen seg av en av dem i Bjørnevatn.

- Den hadde blitt mer og mer nærgående og tynn i pelsen. Da jeg tok den, var det knapt noe pels igjen, forteller Hansen. Reven ble levert til ØFAS for destruering.

Nærgående

Men skabbrev-skytingen hjelper flere. Skabb smitter nemlig lett til andre dyr, og flere hundeeiere hadde vært i kontakt med veterinærklinikken tidligere i november. Det blir verre av at revene blir nærgående i kulda.

- Denne hadde vært under fuglebrettet og spist flere ganger, og den hadde vært på trappa til flere folk, forteller Hansen.

Skabbrev har også blitt observert på Sandnes og Storhaugen.

Statens Naturoppsyn (SNO) har ikke oversikt over hvor mange rev eller skabbrev det er i området. Men de er positive til at skabbrev forsvinner.

- Det er helt vanlig at skabbrev drar inn til bebyggelse. De har problemer med å få tak i mat, og tar dermed større sjanser enn annen rev. Det er jo en uting, siden skabben kan smitte hunder, sier Magne Asheim, regionansvarlig for rovvilt i SNO.

Revejakt for fugl

Pål Harald Hansen regner med å ta flere rever fremover, men da ikke nødvendigvis bare skabbrev. Han har begynt med lokkejakt på rev, for å hjelpe fuglebestanden i området.

- Det er effektivt å sette seg i grålysningen med lokkefløyte. Jeg er instruktør i jegerforeningen her, og har også lært opp andre i det, sier han.

Ifølge Hansen tar han ikke pelsen av revene. Jakten gjøres utelukkende for å få flere fugler på plass.

- Det er mye rev for tiden. Revene er effektive rovdyr, og tar både egg og fugler, sier han.

Leter etter mårhund

Statens Naturoppsyn har ennå ikke klart å få bekreftet observasjonene av mårhund i Munkefjord. De har ifølge Magne Asheim satt ut viltkamera med åte for å prøve å få bildebevis, men uten hell så alngt.

- Om noen ser mårhund, ber vi dem melde fra med en gang, sier Asheim.

Mårhunden er en uønsket dyreart i Norge, da den tar med seg blant annet rabies og bendelorm.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no