16. okt
TAR OVER: Marjata nærmer seg slutten av sin levetid, og dette skipet skal ta over.
 
Avløser Marjata i 2016
Skroget til Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy ble søndag slept inn til verft på Vestlandet.

Publisert: 17.mar.2014 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

– Det er gledelig at skroget endelig er her. Fartøyet vil bli en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre tjenestens informasjonsbehov de neste 30 årene, sier sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen i en pressemelding fra Forsvaret.
Fartøyet skal avløse Marjata som har vært i operativ drift siden 1995.
Verftet Vard Langsten er valgt til å stå for utrustningen av skipet, og kostnadsrammen for skipet er 1,5 milliarder kroner.

Norsk verft

– Vard Langsten vant kontrakten høsten 2011, etter å ha konkurrert med flere andre norske verft om oppdraget. For Etterretningstjenesten var det spesielt viktig at et norsk verft fikk ansvaret for byggingen, heter det fra Forsvaret.
Skipet blir 126 meter langt og 23,5 meter bredt.
– Bølgesignaturen i Barentshavet har en karakteristikk som tilsier at fartøyet bør være av en viss lengde og bredde for å gi økt stabilitet, og fartøyet bygges robust for å tåle forholdene i operasjonsområdet.

Mindre forstyrrelser

– Overgang til konvensjonelt skrog gir økt drivstoffbesparelse, hastighet og sjøegenskaper. Dette gir åpenbare fordeler, men må også ses i sammenheng med potensialet for et større operasjonsområde. Større plass på toppdekk og økt høyde over havoverflaten gir mange gevinster i forhold til plassering av antenner, herunder mindre forstyrrelser, blindsoner og økt rekkevidde, forklares det om det nye overvåkningsskipet.
Stortinget besluttet i 2010 å bygge et helt nytt fartøy i stedet for å oppruste Marjata.
Det nye fartøyet blir E-tjenestens fjerde i rekken. Det første var i drift fra 1966 til 1975, det andre fra 1975 til 1995.
– Dagens fartøy har vært i drift siden 1995, og nærmer seg slutten av sin levetid.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no