22. okt
FORDØMMER: Den norske regjeringen fordømmer Russlands annektering av Krim, og avlyser neste ukes planlagte miljømøte i Moskva.
 
Avlyser miljømøte med Russland
Norge avlyser neste ukes planlagte møte i Den norsk-russiske miljøvernkommisjonen. Men i Kirkenes går Barentssamarbeidet som normalt.

Publisert: 19.mar.2014 15:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Møtet skulle etter planen vært holdt i Naturressursministeriet i Moskva i neste uka. Klima- og miljøminister Trine Sundtoft avlyste tirsdag sin deltakelse. Russland fikk samme dag beskjed om at Norge ikke stiller til møtet.

– Fordømmer

– Det var uaktuelt å holde det på statssekretærnivå, kommenterer politisk rådgiver Jens Frølich Holthe i Klima- og miljøverndepartementet.
Det er den rådende situasjonen på Krim i Ukraina som førte til at møtet ble avlyst.

– Regjeringen fordømmer Russlands folkerettsstridige annektering av Krim, og viser respekt for Ukrainas territorielle integritet, sier den politiske rådgiveren.

Utslippene fra Kola Mining and Metalurgical Company (KMMC) i Nikel var et av temaene som skulle diskuteres på møtet. Det var Russland som sist høst innkalte til møtet i den felles miljøvernkommisjonen, og møtet skulle foregå på statsrådsnivå. Vanligvis holdes det på statssekretærnivå.

– Viktig kontakt

Samtidig går Barentssamarbeidet fortsatt som normalt i Kirkenes. Nestleder ved Barentssekretariatet, Laila Dalhaug, sier at ingenting er forandret når det gjelder prosjektsamarbeider.
– Det vanlige folk-til-folk-samarbeidet går helt som normalt, vi får inn like mange søknader som normalt, og ingen møter har blitt avlyst. Vi merker jo at det på sentralt nivå, i Utenriksdepartementet, er stor fokus på å løse krisen, men det har ikke gått ut over det arbeidet vi gjør, sier hun.

– Og det er bra. Det er viktigere enn noensinne å ha en kontakt med Russland der man jobber for fred og stabilitet, sier nestlederen.

Ny avtale

Samtidig som norske myndigheter avlyser møter, tar Sør-Varanger kommune imot en offisiell delegasjon fra vennskapskommunen Severomorsk. Byen er en lukket militærby der den russiske Nordflåten har sitt administrative hovedkvarter. Sør-Varanger og Severomorsk skal fornye samarbeidsavtalen de to kommunene allerede har. Den nye avtalen handler om offisielle møter, utdanning, kultur og ungdomsprosjekter, idrett, museumssamarbeid, tekniske tjenester, sosiale tjenester, informasjon, næringsliv og frivillige organisasjoner.

Militærøvelse avlyses trolig

En felles militærøvelse for Norge, Russland og USA i Barentshavet kan bli avlyst som en følge av krisen på Krim-halvøya. Øvelsen Northern Eagle, som i utgangspunktet var felles for USA og Russland, har hatt norsk deltakelse siden 2008.

– At USA har frosset sitt bilaterale militøre samarbeid med Russland inntil videre, medfører aty denne øvelsen trolig ikke vil gjennomføres som planlagt i mai. Dette innebærer også at plankonferansen som er berammet til sent mars eller tidlig april inntil videre er innstilt, sier pressekontakt Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til NTB.

Under den pågående øvelsen Cold Response i Nord-Norge deltar russiske militærutsendinger som gjester. 16 000 soldater fra 16 land, deriblant USA, øver fram til 21. mars fra Tjeldsund i sør til Finnsnes i nord.

Avlyste i Murmansk

Nordisk råds president og visepresident, Karin Åström og Hans Wallmark fra Sverige, har på kort varsel bestemt seg for å besøke Polen og Baltikum. Dette er en støtteaksjon på grunn av den spente situasjonen i Ukraina. Av samme grunn avlyste Nordisk Råd nylig et besøk i Murmansk. Det var en delegasjon av parlamentarikere fra rådet som skulle til Murmansk denne uken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no