23. okt
IKKE TROA: Norske turoperatører hadde ikke troa på tiden er inne for å satse på nye russiske reiseprodukter. Som er til Solovki i Kvitsjøen. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
Avlyser visningstur til Solovki
MURMANSK: Norske turoperatører mener nordmenn er blitt skeptiske til Russland.

Publisert: 22.sep.2015 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Hva betyr sanksjonskrigen for nord?

Sør-Varanger Avis setter i en serie reportasjer i tiden framover fokus på konsekvensene av sanksjonene og motsanksjonene mellom Russland og vesten. Hvordan påvirkes de ulike deler av næringslivet og hva tenker næringslivsaktører om fremtiden? Hvordan påvirkes turismen, grenseboeres dagligliv og måten vi forholder seg oss til hverandre på? Påvirker retorikken fra russisk og fra vestlig side dagliglivet mellom naboene i nord?

Svir

Sanksjonene svir for reiseliv, næringsliv og handel på begge sider av grensen. Stadig færre russere reiser til Norge for å feriere eller dra på dagstur for å shoppe, og norske turoperatører har ikke tro på at nordmenn er veldig lystne på å reise mot øst.

Utenriksdepartementet har gitt fem millioner kroner til et treårig prosjekt i regi av Norsk-russisk Handelskammer med mål om å fremme reiselivsprosjektet skal fremme reiselivssamarbeid mellom Murmansk og Arkhangelsk og i første rekke Nord-Norge.

Russiske operatører har allerede vært på en visningsreise i Nord-Norge, blant annet i Jarfjord, og tanken var å sende en gruppe norske turoperatører til Murmansk via Kirkenes, så til Solovki, Arkhangelsk og videre til St. Petersburg - en rundtur med alle kostnader dekt.

Tilbudet gikk til mellom 40 og 50 ulike reiselivsaktører, men bare tre meldte seg på.

- Vi valgte derfor å avlyse turen, sier Jørn Tverseth, prosjektleder i Norsk-Russisk Handelskammer.

Tverseth forklarer at tilbakemeldingen fra reiselivsbedriftene var at det er vanskeligere å få interesse fra nordmenn i en tid med en mer spent situasjon mellom vesten og Russland. Etablerte tilbud som elvecruise og kulturreiser til Moskva og St. Petersburg har hatt en nedgang.

- Timingen for å introdusere nye tilbud oppfattes ikke som god, og bedriftene vil heller konsentrere seg om å fylle opp tilbud de allerede har på markedet. Markedet er mer krevende fordi nordmenn har en mer reservert holdning til å reise til Russland, men det fins fremdeles muligheter - ikke minst i nord, kommenterer prosjektlederen som poengterer at en stor del av prosjektet er kompetanseheving, blant annet om hvordan tilbud pakkes og presenteres.

Nær knockout

Nedgangen i oljeprisen og sanksjonene har nær slått knockout på den russiske økonomien. Inflasjonen er høy. Folk må bruke en større andel av pengene sine på mat, og det gis ikke kompensasjon for stadig høyere priser.

Antallet russiske turister til Finland har stupt, og det samme til Norge.

Innovasjon Norge rapporterer at per juli i år er nedgangen i antall russiske turisters overnattingsdøgn i Norge gått ned med 42 prosent.

Nedgangen i Finnmark er 39 prosent.

Mange mindre aktører er rammet. En av de som merker nedgangen er Nordkapp Camping. Fra 2014 til 2015 ble antallet russiske turister redusert fra 358 til 222.

- Våre russiske gjester er hovedsakelig par som reiser for å oppleve Nordkapp. Et par russiske fiskegrupper har vi også hatt denne perioden. Det er august måned som er den best besøkte, opplyser Heidi Holmgren.

Kåre Tannvik i Kirkenes Snowhotel forteller at russiske turister til snøhotellet aldri har hatt noe stort volum, og situasjonen er dermed ikke påvirket.

Men i den andre retningen er det noe endring. Snøhotellet arrangerer firmaturer med skuterkjøring i Nikel.

- Det er gjerne firmaer sørfra som har tatt i på turene, og der merkes en nedgang.

- Det virker som om Russland ikke fenger så mye nå, ikke er så attraktivt.

- Når kom denne holdningsendringen?

- Det var vel i forbindelse med Krim og sanksjonene. Vi har solgt noen turer til neste vinter, og jeg har ikke noen bombastiske tall, men det har altså vært en nedgang.

Sagt opp mange

Med en nær halvert rubelkurs skulle en kanskje tro at grenseboere/turister strømmer til "storbyen" Murmansk. Tidligere har byen hatt svært høye hotellpriser, på høyde med St. Petersburg. Nå kan en få to netter på firestjerners hotell for drøye tusenlappen.

- Den effekten med at grenseturister strømmer til har vi dessverre ikke hatt. Men vi merker sanksjonene godt. Det er helt sikkert, sier hotelldirektør Eivind Dalvang på Park Inn i Murmansk (Poliarnij Zori).

Hotellet hadde rundt 200 ansatte før sanksjonskrigen startet. Nå er de 50 færre. Park Inn hadde også planlagt en stor renovering av hotellet. Denne er lagt på is.

Den norske hotelldirektøren forteller at alle deler av markedet er redusert. Fra norsk side er Forsvarets velferdsturer forsvunnet, en aktivitet som var viktig for hotellet, det er mindre reisende fra fiskeindustrien.

-  "Hurraguttene" fra Finnmark er det også mindre av, men de har aldri betydd noe for oss på overnattingssiden. Det virker også som det offentlig Norge har mindre aktivitet.

Dramatisk ned

- Turister har det aldri vært så mye av i Murmansk, men nå har den generelle trafikken til Murmansk gått dramatisk ned, beskriver Dalvang.

- Dersom vi ser for oss at de to største hotellene i byen, Park Inn, og Meridian hadde 100.000 overnattinger i 2014, dette er altså et tenkt tall, så er det redusert til 75.000 i år. Men nå skal det deles på tre hoteller, for nå har også Azimut kommet. Da har vi 25.000 hver, altså en nedgang på 50 prosent.

Dalvang forteller at Park Inn vanligvis har 76 prosent russere, ti prosent nordmenn, tre prosent finlendere og resten "diverse". Belegget er vesentlig forretningsreisende.

Fra januar til september 2014, sammenlignet med 2015, er reduksjonen på 30 til 50 prosent.

- Vi skulle renovere hotellet. Det skal vi fortsatt, men nå er det litt utsatt, fordi inntektsgrunnlaget ikke er positivt. De andre får snakke for seg, men trenden er nok den samme. Her på Park Inn hadde vi nær 200 ansatte. Nå nærmer vi oss 150, noe vi heldigvis har klart det med mye naturlig avgang.

- Hva betyr det for fremtidsplanene. Vil dere fremdeles være i Murmansk?

- Ja, det vil vi. Murmansk som turistby har ikke så mye å tilby, det er gjort unna på en weekend. Men med en gang olja tar av vil det ta seg opp. Jeg tror ikke at det noen gang blir noe av Sjtokman, men det er mye oljerelatert virksomhet som venter på at sanksjonene skal ta slutt.

Eivind Dalvang tror det tar to til fem år før oppgangen kommer.

-  Vi har gjort det vi måtte gjøre, utsatt renoveringen av stort sett hele hotellet og nedbemannet. Jeg forstår at det måtte reageres på Russlands framferd. Men det litt synd for nordområdene som var kommet så langt.

Jeg håper bunnen er nådd nå.

Mot strømmen

Bildet er ikke entydig. For når noen trekker seg ut, er det også de som velger å satse på Kola.

Ulrich Kreuzenbeck har lang fartstid i nord, og benytter anledningen til å satse.

- Jeg hadde planer om å selge begge veier, men er realistisk nok til å vente med å jobbe for å få russere til Norge til situasjonen er mer oversiktlig. Men jeg satser på å selge Russland til nordmenn, og skal komme fram med nye produkter til neste år. Der er Solovki med, og også Kirovsk. Jeg tror ikke nordmenn er så skeptiske. Dessuten er det så mange som legger inn årene nå at det må være mulighet. Derfor velger jeg å satse. Jeg har problemer med å tro at Russland som reisemål har blitt uinteressant. Dessuten, store motsetningene kan også tiltrekke. Det så vi på 90-tallet da folk flest kom for å se kontrastene.

- Merker du noe til at retorikken fra Moskva slår inn i folks valg. At folk velger å la være å reise til et Natoland som Norge?

- Ja, det er nok en viss endring. Jeg merket det første gang på Sicilia i fjor, at russere ikke følte seg særlig velkomne i Europa. Og at de føler seg så urettferdig behandlet at de heller vil feriere i eget land.

Russeres ferievalg ser ut til å bli mer patriotisk, i tillegg til at økonomien spiller inn.

Roman Muravitskij fra Flait forteller at det nå er fullbooket til både Krim og Sotschi. Han nevner som eksempel at det i fjor gikk fire charterfly fra en av de større russiske turoperatørene til Tromsø, for så å frakte turistene videre til Lofoten med buss.

- I år var bare fem personer med. Turen hadde selvsagt blitt avlyst om det ikke var for at tre av dem hadde forhåndsbetalt.

Dramatisk nedgang

I 2013, før sanksjonene, var 14,6 prosent av overnattende turister i Finsk Lapland russiske. Fallet har vært dramatisk, og var halvveis i år på 8,8 prosent. I hele Finland har antall overnattinger fra finske turister gått ned med 43,3 prosent, og i Lapland med 43,1 prosent. Omtrent den samme nedgangen som til Norge.

Les mer om sanksjonskrigen i papirutgaven eller i pdf-utgaven her på sva.no.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no