23. okt
Deltakerne fikk praktisert hva de hadde l?¶rt av instrukt??rene. Kurs i tradisjonelt h?ondtverk med t??mmer i Pasvik i regi av Vard?? restored
 
Både erfarne og ferske håndverkere lærte å lage hus av Pasvik-tømmer
Gull verdt for restaurering av gamle hus i Varanger.

Publisert: 05.mai.2017 12:18
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Både ferske og erfarne håndverkere lærte tømmerkunst

I april ble det arrangert tredagers kurs i tradisjonelt håndtverk i Pasvik med 30 deltakere. De fikk lærerike dager i flott vårsol ved sagbruket til Ben-Arne Sotkajærvi i Vaggetem.

- Et slikt kurs skulle man hatt fra første stund og ikke etter flere tiår i praksis, mente en av deltakerne.

Tømmeret ble kuttet dagen før Sør-Varanger Avis' utsendte ankom Pasvikdalen. Det ble lastet ombord på tilhenger, og deltakerne kjørte sakte men sikkert på lumsk pasvikvei mot sagbruket.

Ben-Arne Sotkajærvi lastet med kyndighet tømmeret med traktoren på to lokasjoner der kurset skulle foregå. Dyktige instruktører bidro til at deltakerne fikk god veiledning i å håndtere tømmer som vil bli brukt til å restaurere tømmerkassen på Ronthigården i Vardø utført på ekte tradisjonelt vis.

Vardø restored

Arrangør av kurset var Vardø restored, som er en prosjektavdeling ved Vardø Museum. Prosjektet hadde fått 400.000 kroner i støtte fra Fortidsminneforeningen under lupen "Kulturminne for alle" - og 125.000 kroner fra Finnmark Fylkeskommune for å arrangere to slike kurs og restaurere tømmerkassen på Ronthigården.

Vardø restored har og fått tilskudd fra Riksantikvaren, Vardø kommune og Finnmark Fylkeskommune for å bidra til at kulturminner blir til ressurs for stedsutvikling og nyskapingsarbeid i Vardø.

Ifølge prosjektleder Svein Harald Holmen er dette kurset milepæl for Vardø restored. Han har tidligere vært prosjektleder for Finnmarks fylkeskommunes verdiskapningprosjekt i Hamningberg.

Etter at dette prosjektet ble gjennomført, ble Vardø restored dannet.

Snu fraflyttingen

Det har bidratt til at rundt 40 private huseiere i Vardø fått tilskudd til å restaurere sine kulturhistoriske bygg

- Vi ser nytten av at eldre hus blir restaurert. Fraflyttingen fra Vardø måtte snus. Gjennom et slikt verdiskapningsprosjekt blir ikke bare hus ivaretatt, men også de som bor der, sier Holmen.

Han sier at de hjelper folk hele veien gjennom et system som ofte kan være tungrodd.

- Ofte gir folk opp under denne prosessen. Dette tar vi oss av kostnadsfritt og tar oss av hele søknadsprosessen og videre rådgivning underveis. Vi ser på huset, vurderet det og gir ærlige tilbakemeldinger til huseier hva som kan gjøres, og om det lar seg gjøre å få tilskudd. Og vi ser verdien i å bidra til noe så positivt i et lite samfunn, sier han.

Viktig nettverksbygging

Kursets formål var å utvikle regional handverkskompetanse, bygge nettverk og felles forståelse mellom handverkere, skogsarbeidere, sagbruk og skogforvaltning.

Kyndig instruktører har undervist i utvelgelse av træ til restaurering, åringsdatering av træ, felling og klargjøring av trær til saging, kløyving og saging av stokk.

For at sagbruket skal kunne levere riktig leveranse er det viktig med fellesforståelse mellom handverker og sagbruker. Svein Harald holmen poengterte at kurset har bidratt til at det blir lettere å ta i bruk lokalt trevirke i restaureringsprosjekter da man har fått forståelse for hva som er mulig å få levert og at det er knyttet viktige kontakter mellom handverkere og sagrukere.

Aldri brukt hammer og sag

Restaureringshandverker Rasmus Skrydstrup fra Dannmark jobber til vanlig i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR), men har vært engasjert av Vardø restored de siste tre år.

Han fortalte at alle har hver sin oppgave i prosessen for å kvalitetssikre leveransen og ikke minst gi ferdig bygg verdigheten tilbake. Rasmus Skrydstrup har ikke mye til overs for dagens utdannelse av tømrere der industrielle teknikker kommer foran tradisjonelle.

- Jeg har hatt elever som aldri har brukt hammer og sag på praksisplass hos meg. Alt går via automatikk slik som spikerpistol og bordsag. Derfor er slikt kurs svært viktig også her i Finnmark. Mange flotte eldre bygninger i Finnmark som ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Da må håndtverkere kunne faget sitt og utføre alt på tradisjonelt vis.

Representant fra Finnmark fylkeskommunes kulturminneteam Synnøve Thingnæs var til stede i Vaggetem. Hun var svært fornøyd med gjennomføringen.

Viktig for dem er at alle kan møtes for å danne felles forståelse fra både produksjonslinje og byråkrati. Hun har mye å takke initativtakerne for.

- Dette hadde ikke vi i Finnmark fylkeskommune klart på samme effektiv måte. Så vi setter stor pris på all hjelp i et så viktig arbeid. Det er derfor vi har gått inn med midler. Kvalitetsikring av et helhetlig arbeid.

Gode tilbakemeldinger

Etter kurset fikk kursdeltakere gi tilbakemeldinger til kursarrangørene. Samlet i en sirkel fikk alle si sitt. Det vellykkede kurset gav ny giv til lokale håndtverkere, og positiviteten var til å ta og føle på.

For Vardø restored var dette en milepæl. På spørsmål om Sør-Varanger har bruk for samme prosjekt, ble det et klinkende ja fra både Vardø restored og Finnmark fylkeskommunes representant Synnøve Thingnæs.

- I Finnmark har vi unik historikk. Vi har gått gjennom en krig der nesten alt ble nedbrent. De gjenstående bygninger er vår arv. Og de hus som vi bygget etter krigen må tas vare på, slår hun fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no