5. des
VEIPOTENSIALE: Utenfor dette gjerdet er tanken at veien opp til Sandnesdal-veien kan gå. Wenche Dervola håper å ha den endelige planen ferdig til sommeren. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Både Sandnes og andre kirkegårder må utvides
Planleggingen er i gang for utvidelse av kirkegårder i kommunen. På Sandnes tenker de på vei og parkeringsplass på nordsiden.

Publisert: 15.mai.2015 11:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Sør-Varanger menighet har engasjert arkitektfirma for å planlegge utvidelse av to kirkegårder: Sandnes, som er hovedkirkegården for kommunen, og Neiden. Menigheten vurderer også etablering av ny kirkegård på Bugøynes, eventuelt gjenbruk av den gamle.

- Nå tegnes nye forslag, og vi håper å ha ferdig kirkegårdsplanen i juni eller juli, sier kirkeverge Wenche Jessen Dervola.

Ny vei

Ingen av planene er fastsatt, men menigheten har noen klare ideer om framgangen.

På Sandnes kirkegård er planen at de skal utvide kirkegården i 2017. Der er det blant annet tanker om ny adkomst: Det bygges vei inn til kirkegården i kirkegårdens øvre del, inn fra veien som går på nordsiden av kirkegården opp mot Sandnesdalen. Samtidig legges ny parkeringsplass på utsiden av kirkegårdens vestlige del. Parkeringsplassen inne på kirkegården blir gjort om til gravplass.

- Vi ønsker å komme inn på planet der kirka er, så vi unngår at folk kjører igjennom kirkegården, sier Dervola.

Kjøring igjennom kirkegården på Sandnes har vært et langvarig problem, som spesielt går ut over plantelivet på kirkegården.

- Det er stor slitasje langs sidene av veien, og lyngen trekker seg mer og mer tilbake. Sandnes kirkegård er en naturkirkegård, der vi ikke ønsker plen, men lyng, lav og mose. Vi ønsker å få det til slik at det gror til igjen, sier kirkevergen.

Utvider sørover

I tillegg til ny vei, er det også tanker om å utvide kirkegården sørover, og å legge opp til bedre utnyttelse av kirkegårdsplassen.

- Vi ønsker å legge til rette for urnegraver, for det begynner å bli mer vanlig med kremasjon, sier Dervola.

Tidsplanen for Sandnes kirkegård er at de blir ferdig med tegninger og kart i år. Så starter vedlikeholdet på gjerder neste år, og utvidelsen av kirkegården starter i 2017.

Neiden utvides

Kirkegården i Neiden skal også utvides følge kirkevergen. Det er de samme arkitektene som lager tegninger på dette prosjektet.

Dervola sier at det er en naturlig å utvide kirkegården bort langs kammen kirkegården der ligger nå.

I planen inngår også oppgradering av vanntilgang og belysning på både Sandnes og Neiden. I forbindelse med det arbeidet, har det også blitt gjennomført prøvetaking av grunnforholdene på kirkegårdene.

Oppgraderingen av kirkegårdene har måttet vente til nå, siden menigheten har vært i full gang med rehabilitering av kirkebygninger.

- Nå begynner vi å se en ende på den store rehabiliteringen. Vi har jobbet litt og litt med kirkegårdene de siste to-tre årene, men nå kan vi ta dem for oss for fullt, sier Dervola.

Det er fremdeles noen oppgraderinger igjen. Blant annet skal de heve terrenget foran Kirkenes kirke, slik at det blir adkomst for rullestolbrukere.

Menigheten kommer også til å kjøpe ny lastebil i år, da den gamle synger på siste verset.

Bugøynes full

- Når det gjelder gravplasser på Bugøynes, er situasjonen kritisk. Vi har plass der i to år fremover. Til den tid må det være etablert nye gravplasser, sier kirkeverge Wenche J. Dervola.

Kirkevergen har et håp om at det kan bli lagt opp til gjenbruk av den gamle kirkegården på Bugøynes. I så fall er det snakk om gjenbruk av gamle graver, slik normen er på kirkegårder ellers.

Den gamle delen av kirkegården på Bugøynes er fredet, på grunn av plantearten polarflokk som vokser der.

- Vi jobber med fylkesmannen og kommunen for å se om det finnes en mulighet for å ivareta planten samtidig som vi gjenbruker kirkegården, sier Dervola.

Om det ikke går, må det bli ny kirkegård. I så fall må arbeidet starte i år.

- Da må man sjekke grunnforholdene, bruke den kommende vinteren til plantegninger, og være klare til etableringsstart våren 2016, sier hun.

Den største utfordringen blir i så fall å få midler til ny kirkegård fort nok. Det er kommunestyret som bestemmer over midlene der. Dervola er imidlertid optimistisk.

- Spørsmålet har vært oppe i kommunestyret flere ganger, og det ser ut som det er vilje der til å få det til, sier hun.

Flere begravelser

Kirkevergen har merket at det er blitt flere folk i Sør-Varanger kommune. Det har nemlig også ført til at det blir flere begravelser. Dette skaper utfordringer for menigheten.

- Vi ser at på vinteren kan vi slite litt med å holde tidsfristen på begravelse innen ti virkedager, sier Wenche Jessen Dervola. Grunnene er at bakken må tines før begravelsen, at kirkegårdene er spredt ut over en geografisk stor kommune, og trange personalressurser.

- Vi jobber kontinuerlig med å se på hvordan vi skal løse det på best mulig måte. Så langt har vi kjøpt flere tinere. Det kommer nok noen endringer, men vi kan ikke si hva ennå, sier kirkevergen.

Arbeidet med å registrere gamle graver og sende ut regning på festeavgift pågår fremdeles. Kirkeverge Wenche Jessen Dervola regner med at de vil jobbe med det i et par år til før alle gravene er registrert.

- Vi har jobbet ganske hardt, og nå fungerer systemet. Vi har rutine for å legge nye graver inn i systemet, slik at det sendes regning for festeavgift til riktig tidspunkt, sier hun.

Regningene som sendes ut er betaling for å holde av gravplass, eller for å beholde gravplass som er eldre enn 40 år, forteller Dervola.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no