19. okt
TIL VADSØ: Noen av beboerne ble sendt fra Neiden til Vadsø.
 
Bare halvparten av beboerne sendt avgårde torsdag
Onsdag skulle være siste skoledag i Neiden og siste natt på mottaket, men UDI klarte ikke finne nok nye plasser - og tømmingen ble utsatt.

Publisert: 12.mar.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

– Hele Norge er nok bra, men vi har vært veldig fornøyd her i Neiden. De har gjort alt for oss. De har vært vennene våre, og Heidi har vært som moren til oss alle, sier den godt voksne asylanten.

Han er stor og røslig. Øynene er fulle av tårer, og han forsøker ikke å skjule det når de triller nedover kinnene hans. Den syriske asylsøkern kaster seg rundt halsen på mottaksleder Heidi Olsen og klemmer henne til avskjed med en varme som om det skulle vært en av hans nærmeste og kjæreste slektninger.

Neiden Transittmottak har vært en berg og dal bane av følelser de siste dagene. UDI var helt bestemt på at mottaket torsdag skulle være helt tømt for beboere, og ungene skulle dermed ha sin siste skoledag på Neiden skole onsdag. Onsdag ettermiddag kom kontrabeskjeden. Utlendingsdirektoratet klarte ikke å skaffe nok plasser til alle de 88 beboerne, bare halvparten skulle av gårde.
Da var alt barnefamiliene eier og har, allerede pakket ned i kofferter, bager og i søppelsekker.

– Noen ble lei seg, noen ble kjempeglad og noen ble frustrerte, forteller lederen av Neiden Transittmottak, Heidi Olsen.
Flere av ungene får dermed noen ekstra dager med skolegang i Neiden.

Sees kanskje

Torsdag formiddag dro en del av beboerne fra Neiden, blant annet 14 år gamle afghanske Narges Navakkoli som i forrige ukes SVA fortalte hvor takknemlig hun var over å få være i et land der også jenter får gå på skole.

Hun og familien hennes ble sendt videre til Harstad-området. Litt senere på formiddagen dro en ny liten gruppe av gårde. De ble satt på en buss og skal være på asylmottaket i Vadsø inntil videre.

Flere av beboerne, som det foreløpig ikke er funnet plass til i nytt mottak, står utenfor hotellet og vinker da bussen kjører av gårde.
– Mange av oss har jo bodd sammen her i fire måneder, siden midten av november. Vi har alle blitt som en familie, sier de og vinker.
– Vi sees igjen en dag. Inshallah.

Dyrere

– Det blir tommere og tommere her for hver dag som går, sier Heidi Olsen der hun står i spisesalen på Neiden Hotell.
– Nå har vi 40 mennesker igjen her. Den siste beskjeden vi har fått, er at mottaket skal stenges tirsdag i neste uke.

UDI har forklart at årsaken til nedleggelsen er at alle transittmottakene skal stenges, dette som prinsipp og også fordi transittplasser er dyrere enn plasser i ordinære mottak.

Olsen forteller at Neiden ga tilbudet om å gå over på en annen kontrakt, slik at prisen ble som på et ordinært mottak, men dette ble avslått.

Kommunens politiske ledelse, Arbeiderpartiet, har klart sagt at de ønsker Sør-Varanger skal være en transitt- og bosettingskommune, mens bygda Neiden i jakt på arbeidsplasser og bevaring av skolen klart har sagt at de ønsker at mottaket kunne bestå inntil en søknad om ordinær drift var avgjort.

De eneste

Som det sarkastisk kommenteres på folkemunne fra sidelinjen: Neiden er det eneste stedet i verden som vil ha asylsøkere! Men de får ikke lov!

Heidi Olsen forteller at planen videre er å beholde kontrakten på hotellet ut april. UDI har nettopp lyst ut nytt anbud om drift av ordinære mottak.
– Nå skal vi sitte og jobbe med søknaden om å få bli ordinært mottak, forteller hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no