13. nov
BEVART: Det er bare tilbygget på gamle Mekanisk verksted som blir revet. Resten blir muligens bygget om og bevart. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Bare tilbygget som rives
Det er bare tilbygget til gamle Mekanisk verksted, det såkalte velferdsbygget, som blir revet. Resten skal kanskje bli omgjort til handelsbygg.

Publisert: 07.sep.2016 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

- Det var veldig synd at vi ikke fikk reddet den lille arkitektoniske diamanten på hjørnet av Mekanisk verksted, men det er veldig bra at eierne vil se på å transformere hovedbygget til handelspark, sier Synnøve Thingnæs, leder for Faggruppe kulturminne og kulturarv hos Finnmark fylkeskommune.

Rivetillatelse

Thingnæs forteller at Sør-Varanger kommune ga rivetillatelse til hele Mekanisk verksted i 2013, men at Plan- og kulturavdelinga i fylkeskommunen av en eller annen grunn ikke fikk melding om dette. De anket vedtaket til Fylkesmannen, men det var alt for seint, og de fikk avslag. Dermed ville de midlertidig frede hele området, noe som ville få store konsekvenser for eierne av Handelsparken.

- Så valgte vi å heller gå i dialog for å fortelle hvorfor vi er så opptatt av å ta vare på denne helt spesielle industriarkitekturen, og hvordan den kan transformeres til ny bruk, sier Thingnæs.

Reddet resten

Hun forteller at velferdsbygget som nå er revet var i veldig dårlig stand innvendig etter at det hadde stått uten vedlikehold i mange år. Blant annet hadde vannlekkasjer gjort store skader.

- Men fasaden og det flotte buede taket gjorde likevel at bygget var helt spesielt og veldig flott. Så det er veldig synd at det har blitt revet. Men som det ser ut nå, har vi klart å redde resten av bygget, sier Thingnæs.

Hun sier at i flere andre byer har man sett svært vellykkede transformeringer av gamle industribygg til ny bruk, som for eksempel handelspark.

Dokumentasjon

- Jeg håper de får til å bruke hovedbygget på en slik måte at den spesielle arkitekturen blir bevart. Det kan bli veldig flott, for bygget har virkelig et stort potensial. Riksantikvaren har sett på hele området som har store verneinteresser, sier Thingnæs.

I sommer har hun gjort et stort arbeid for å dokumentere bygget så grundig som mulig for ettertiden. Det har blitt innhentet tegninger fra Sydvarangers arkiv, det har blitt laget nye plantegninger av arkitekter og det har blitt tatt hundrevis av bilder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no