22. okt
Oslofolk er i særklasse dårligst til å kildesortere stekeformer. Bare 16 prosent gjør dette riktig, ifølge målingen.

Foto: Johnny Syversen
 
Bare tre av ti vet hvor de skal gjøre av denne
- Det meste av aluminiumen kan resirkuleres i det uendelige.

Publisert: 17.okt.2017 16:45
Oppdatert: 17.okt.2017 18:30

Bare tre av ti respondenter i Nord-Norge svarte at de kildesorterer stekeformer som følger med fisk, grønnsaker og kjøtt i butikken, i en undersøkelse TNS har gjort for Grønt Punkt Norge.

De har beregnet at om lag en million aluminiumsformer årlig går til forbrenningsovnene i stedet for til gjenvinning.

– Stekeformer av aluminium leveres inn i kommunens returordning for metallemballasje, så fremt de ikke er tilgriset av matrester. Er de tilgriset, bør de skylles ut av før de sorteres. Så enkelt er det altså, sier Bjarte Grostøl, styreleder i Norsk Metallgjenvinning, selskapet som drifter returordningen for metallemballasje i Norge.

Til sammen forbruker nordmenn om lag 19 millioner store stekeformer og 51 millioner mindre former - til sammen 670 tonn.

Omkring 75 prosent av aluminiumen som noensinne er produsert gjennom historien, er fortsatt i bruk. Ifølge Hydro kan aluminium resirkuleres i det uendelige uten tap av kvalitet.

I undersøkelsen, som ble gjort på landsbasis, er det stort aldersskille i kunnskapen om kildesortering. 43 prosent av de over 60 sier de legger stekeformen i metallgjenvinningen, mens bare 14 prosent av de under 30 gjør det.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no