10. des
LEDERNE: Ledere fra landene som er med i Barents Games. Fra venstre May Bente Eriksen, Osmo Happonen (Finland), Katarina Halvardsson( Sverige) og Ivina Trygganov ( Russland). Foto: Jørn Fossmo.
 
Barents Games - konkurranser og møteplass
- Barents Games handler ikke bare om konkurranser. Det er også en møteplass for kulturer og mennesker og for å lære av hverandre, understreker leder av Barents sportskomite og Finnmark Idrettskrets May Bente Eriksen.

Publisert: 11.okt.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Fra fredag til søndag holdt Barents Games en stor konferanse i Kirkenes. 115 deltagere fra Norge, Sverige, Finland og Russland representerte tilsammen 29 sportsdisipliner.

Eriksen forteller at hensikten med konferansen først og fremst var å meisle ut strategier og handlingsplaner for det videre barentssamarbeidet. Og i tillegg få tilbakemeldinger fra de ulike idrettene om hva de ønsker videre.

Fredsprosjekt

På mange måter er Barents Games en mer organisert videreføring av den idrettslige kontakten og samarbeidet mellom Finnmark og Russland som har sine røtter tilbake til 1960-tallet mens den kalde krigen mellom øst og vest nådde det verste frysepunket. May Bente Eriksen ser også på dette idrettslige samarbeidet i Barentsregionen som et fredsprosjekt.

I løpet av få år har oppslutningen i idrettene i Barents Games fordoblet seg.

Første Barents Games gikk av stabelen i vinteren 2014 i Tromsø. Så har det vekslet mellom sommer- og vinterkonkurranser annethvert år og er lagt til ulike land, Oulo i Finland i 2015 og Murmansk i Russland 2016. Neste år er Norge og Bodø vert for Barents Winter Games.

Ungdom mellom 15 og 25

Lederen av Finnmark idrettskrets er svært glad for at Norges Idrettsforbund også interesser seg mye for dette sportslige barentssamarbeidet. Første visepresident i idrettsforbundet, Kristin Kloster Aasen, var tilstede på konferansens første dager.

Konferansen er også en viktig møteplass sosialt og på tvers av idrettene.

Over kaffekoppene avtales det felles treningssamlinger og opplegg for trenerutvikling.

- Vår målgruppe er ungdom mellom 15 og 25 år. Vi ønsker å samle alle idrettene i et arrangement, heve statusen til og øke oppmerksomheten omkring Barents Games. Dessuten er det en verdi at idrettene møtes på tvers for å lære av hverandre, sier May Bente Eriksen og viser til fruktbare eksempler på denne kontakten.

Lære av hverandre

- Nå har vi også fått med de funksjonshemmede. Gjennom et prosjekt i Finnmark Fotballkrets er rekrutteringen til jentefotballen i Murmansk og Russland økt. Oppmuntret av impulser fra Sverige, har vi nå startet opp med skiorientering i Nord Norge, sier Eriksen.

Hun forteller at de forsøker å tone ned konkurranseaspektet Barents Games.

- Den sosiale og kulturelle dimensjon er vel så viktig som konkurransedimensjonen. Ungdom får reise, blir kjent med nye byer og møter nye mennesker. Vi er nødt å lage rom for at ungdom kan være sammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no