12. nov
TILBAKE: Thomas Nilsen i avisa Barents Observer sier de har funnet et hull i den russiske sensurmuren.
Foto: Håvard Mækelæ
 
Barents Observer på nett i Russland
Barents Observer trosser blokkering og er tilgjengelig for russiske lesere igjen. De har funnet en åpning i den russiske sensurmuren.

Publisert: 23.aug.2019 18:08
Oppdatert: 23.aug.2019 18:10

Det er avisa Journalisten&utm_medium=email"" target="_blank">Journalisten&utm_medium=email" target="_blank">Journalisten som skriver dette.

– Vi regner nesten med at det sitter noen med lettere panikk på teknisk avdeling hos det russiske medietilsynet nå, sier Barents Observer-redaktør Thomas Nilsentil Journalisten.

Siden februar har nettavisa vært blokkert for nettbrukere innenfor Russlands grenser, etter at det russiske medietilsynet Roskomnadzor ga avisa 24 timer på å slette en artikkel fra den russiskspråklige utgaven.

Men fredag ettermiddag 23. august forteller Nilsen til Journalisten at avisa har vært fritt tilgjengelig for russiske lesere i over ett døgn, på akkurat samme nettadresse som tidligere.

Teknisk åpning

– Vi har klart å finne en teknisk åpning i den russiske sensurmuren, og det er vi veldig glade for. Vi mener nordområdene er et område der fri og uavhengig journalistikk er spesielt viktig, sier Nilsen til Journalisten.

Han vil ikke gå i detaljer rundt den tekniske åpningen de har funnet, annet enn at det handler om «speiling av nettrafikken». Redaktøren regner med at det jobbes fra russisk hold for å gjeninnføre blokkeringen.

– Vi er klar over at det er datakyndige folk vi står overfor, men vi tar hver eneste dag vi er åpent tilgjengelig i Russland igjen med et stort smil. For oss er det viktig å understreke at det ikke er russisk lovgivning som regulerer hva en norsk nettavis publiserer, sier Nilsen.

Tapte i retten

I sommer tok avisa det russiske vedtaket om blokkering til retten i Moskva, men tapte i første rettsinstans.

Nilsen varsler at avgjørelsen skal ankes videre. Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial tar på seg utgiftene til saken.

Inntil videre tar Barents Observer det som en triumf å kunne omgå blokkeringen.

– Vi har ikke fått noen myndighetsrespons foreløpig, og er usikker på om det i så fall kommer en formell advarsel eller om de bare jobber teknisk for å blokkere igjen. Vi har iallfall ikke tenkt til å ringe dem, sier Nilsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no