21. okt
AVSLAG: Anita Brekken (Ap) og Pål K. Gabrielsen (SV) klaget sammen med Lena Norum Bergeng (Ap) på et barnehagevedtak i kommunestyret. Fylkesmannen avslo klagen og opprettholdt vedtaket.
 
Barnehagevedtak var lovlig
Lovlighetsklagen fra Ap- og SV-politikere førte ikke fram hos Fylkesmannen.

Publisert: 17.des.2013 10:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Det var kommunestyrerepresentantene Anita Brekken, Lena Norum Bergeng (Ap) og Pål K. Gabrielsen (SV) som fremmet krav om lovlighetskontroll etter et vedtak i november i fjor.

Vedtaket innebar at Sør-Varanger kommune selger barnehageplasser til Inari kommune. Kostnaden per barn i barnehage var for 2012 131 000, et beløp Inari kommune skulle betale per barn i Smålaksen barnehage i Neiden. Vedtaket ble gjort med tretten mot tolv stemmer.

Annet innhold

Gabrielsen, Bergeng og Brekken mente det endelige forslaget til vedtak har fått et annet innhold enn hva som var utgangspunktet.

- Dette skyldes at det er tatt inn et tilleggsforslag fra Senterpartiet med følgende ordlyd; «Dersom Inari kommune ikke ønsker å kjøpe barnehageplasser, stenges Smålaksen barnehage og en familiebarnehage etableres», skriver politikerne i brevet til Fylkesmannen.

Kommunestyret behandlet kravet om lovlighetskontroll 30. januar i år og opprettholdt vedtaket. Det ble der redegjort for hvorvidt kommunestyret kan gjøre vedtak om noe som ikke er saksutredet av rådmannen på forhånd. Her ble det vist til kommuneloven, som tillegger rådmannen å påse at de saker som legges fram for folkevalgte organer er forsvarlig utredet.

Kostnadsberegning

En avklaring med rådmannen viste at en eventuell nedleggelse av Smålaksen barnehage vil kreve en etterfølgende kostnadsberegning fra administrasjonen.

- Dette vil dermed komme til en ny politisk behandling før en eventuell gjennomføring av nedleggelse. Denne avklaringen og saken samlet sett gjør at Fylkesmannen anser prinsippet om god forvaltningsskikk for å være oppfylt, skriver Fylkesmannen i svarbrevet til kommunen. Vedtaket i kommunestyret er dermed lovlig og kan ikke påklages videre.

På grunn av interne kapasitetsutfordringer er ikke svaret fra Fylkesmannens justis- og samfunnsavdeling kommet før nå.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no