Selv om stemmeretten er forbeholdt alle myndige, betyr ikke det at valget ikke engasjerer yngre generasjoner.
Tidenes første barnevalg i Norge, i regi av Redd Barna, er avholdt og resultatet er klart. Dersom barn i femte til tiende klasse bestemte, ville Jonas Gahr Støre blitt statsminister. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville fått 88 plasser på Stortinget mot 67 på borgerlig side.
I valget deltok også elever ved Kirkenes barneskole, som den siste tiden har satt seg godt inn i politiske systemer og ulike partier.
Innsikten de har tilegnet seg kom tydelig til syne da de fredag fikk muligheten til å stille ordfører Rune Rafaelsen (Ap) og lokalpolitikerne Harald Sunde (SV) og Tove Alstadsæter (H) til veggs under en politisk debatt.
Har tatt stilling
Ved bruk av Redd Barna sitt valgmateriell, har elevene fått innsikt i prosessene rundt Stortingsvalget og landets ulike partier.
Elevene har måttet ta stilling, tenke og reflektere over hva som er viktig for dem, og har blant annet sett nærmere på partiene sine barne-partiprogram.
Ifølge lærer og initiativtaker bak debatten, Mette Svenske, har arbeidet skapt engasjement.
Det kom tydelig fram under debatten. For elevene nølte ikke med å stille spørsmål eller etterlyse endringer. Og det som opptok elevene aller mest var skolepolitikk og miljøspørsmål – hvor alt fra busstilbud til oljeboring og el-biler ble tatt opp.
- Det er fint å se at de blir kritiske og forstår at politikk angår dem. Det er klart at skolepolitikk berører elevene og er noe mange er opptatt av, og samtidig miljø, sier Svenske om spørsmålene som ble stilt.
Viktig
Svenske mener videre at det er viktig å lære elevene om kritisk tenkning og om demokratiet.
- Jeg synes det er viktig å vise elevene at de har mulighet til å påvirke samfunnet. Det gjør de blant annet i Elevrådet, men vi har også vært på kommunestyremøter. Jeg tror at jo tidligere man begynner å lære ungene om det demokratiske samfunnet desto bedre. Det er viktig å vise dem at demokratiet er viktig og at man må ta stilling til det samfunnet man lever i, sier hun.