23. okt
PRAKTISK LØSNING: Rektor Hege Wartiainen ved Bjørnevatn skole har forsøkt å finne en praktisk løsning for å sikre elevene datamaskiner i en vanskelig økonomisk situasjon.
 
Beinhard prioritering mellom frukt og pc`er
Bjørnevatn skole har kjøpt nye datamaskiner til tiendeklassingene. Kjøpet finansieres delvis med skolefrukt-penger.

Publisert: 03.mai.2013 17:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

– Men begrunnelsen for slutte med skolefrukten på ungdomstrinnet er likevel ikke så enkel som at vi gjorde det for å ha penger til nye pc-er, sier rektor Hege Wartiainen.
For frukten gitt til ungdomstrinnet ble ikke nødvendigvis spist. I stedet ble det griserier og hærverk.
– Vi tok derfor opp saken både med Foreldrenes Arbeidsutvalg og med elevrådet. Begge sa at det er greit å kutte frukten, som en prøveordning ut dette budsjettåret, men bare dersom pengene i stedet ble brukt til pc-er.

50.000

Skolen får 4.000 kroner i året per elev for å sørge for alt fra skolebøker til papir, svømmeskyss, skolefrukt og datamaskiner. Med et etterslep på investeringer i pc-er strekker ikke pengene til.
Bjørnevatn skole får 100.000 kroner til å kjøpe frukt til alle elevene. 35.000 av disse brukes nå i stedet til nye maskiner.
Totalt har skolen kjøpt inn 55 nye pc´er slik at 10-klassingene får avviklet eksamen på forsvarlig måte.
– 45 av disse ble finansiert ved midler kommunalsjef råder over. De ti resterende finansierte vi selv. Vi sparte 35.000 kroner på skolefrukten, mens de ti pc`ene kostet 67.000 kroner.

Praktisk løsning

Opplæringsloven fastslår at elevene skal ha tilgang til pc-er, og elever fra Bjørnevatn skole har i lengre tid kjempet for å få byttet ut den gamle maskinparken. Blant annet fordi ingen av batteriene fungerte lenger.
Rektoren på Bjørnevatn sier skolen har forsøkt å finne en praktisk løsning i en situasjon med for lite penger, og der skolefruktordningen ikke fungerte.
– Men vi har også fått inn en klage på at vi har kuttet skolefrukten, som også er en lovbestemt oppgave, kommenterer rektor Hege Wartianen.
Opplæringsloven sier at skole-eier skal sørge for at elevene får gratis frukt og grønnsaker. I en forskrift er det spesifisert til at de skal få frukt og grønt hver skoledag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no