14. nov
Markering: Det var under kransnedleggelsen på partisanmonumentet onsdaf at den offiselle beklagelsen kom.

FOTO: Rune Hagen
 
Partisanene fikk endelig offisiell unnskyldning fra det politiske Norge
– Jeg vil på vegne av det offentlige Norge beklage den behandlingen partisanene og familiene fikk etter andre verdenskrig. Det er en historie vi må lære av.

Publisert: 24.okt.2019 16:20
Oppdatert: 24.okt.2019 20:10

Ordene fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kom overraskende på de tilstedeværende.

– Jeg skjønte plutselig at her er vi vitne til historie, sa Rune Hagen, som bor på Elverum, men er «hjemme» i anledning frigjøringsjubileet.

Svært etterlengtet

For med sine ord satte Bakke Jensen sluttstrek for en periode i etterkrigshistorien. Perioden som har vært preget av at de som tjente Norges sak under krigen, men gjorde det fra russisk side, har blitt utsatt for mistenkeliggjøring, overvåking og utestengelse, heller enn anerkjennelse og inkludering.

Men om disse ordene også betyr at partisanene og deres hjelpere, nå blir funnet verdige til å få synlige bevis på sin krigsdeltakelse gjenstår å se. Så langt har Forsvarsdepartementet stadig funnet nye hindringer, slik at partisanene senest ved vurderingen for fem år siden, ikke kunne få noen medalje for sin innsats.

En velformulert tale

Forsvarsministerens tale var velformulert. Og når regjeringen først kom med en beklagelse overfor partisanene, deres hjelpere og familiene, var det ingen som passet bedre til å framføre den enn en finnmarking med dialekten i behold.

– Kjære pårørende og kjære venner, sa Bakke Jensen i innledningen, før han begynte å snakke om partisanvirksomheten under krigen.

– Partisanene var helt avhengige av store nettverk av sivile hjelpere. Kvinner og menn som var villige til å ta den enorme risikoen det var å samle opplysninger for agentene. Vanlige kvinner og menn, ofte med familie, sa Bakke Jensen, før han beskrev situasjonen de jobbet under. Han avrundet sin tale med å si at

– I dag legger vi ned krans for de 11 som mista sine liv her. Den kransen synliggjør også vår anerkjennelse og takk til alle partisanene, og alle deres hjelpere, som var villige til å ofre alt for vår frihet.

Ikke for tidlig, men flott

– Det var ikke for tidlig, men det var flott at denne beklagelsen nå kom. Det sier historielagets leder, Knut Kristoffersen, som en kommentar til Bakke Jensens tale.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no