22. okt
Befaring: I 2014 var Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Fylkesmannen, Tinfos og Sør-Varanger kommune på befaring i området. Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ
 
Må miljøkartlegge Kobbholmvassdraget
Fylkesmannen i Finnmark har gitt kraftselskapet Tinfos AS pålegg om å kartlegge miljøtilstanden i Kobbholmvassdraget innen utgangen av 2019.

Publisert: 21.mar.2018 14:46
Oppdatert: 21.mar.2018 14:51

Siden miljøundersøkelser på 90-tallet er det gjort lite innen kartlegging av gyte- og oppvekstsvilkår for fisk rundt Kobbholmvassdraget. Pålegget om ny undersøkelse kommer på bakgrunn av manglende kunnskap om fiskens vilkår.

«Tilstanden til Kobbholmvassdraget er ikke vurdert siden undersøkelser som er foretatt i 1996. Dette er 22 år siden og det er siden disse undersøketsene kommet nytt regelverk, vannforskriften, som sier at man skal vurdere tilstanden i overflatevann og beskytte denne mot forringelse. Den skal minimum ha god økologisk og kjemisk tilstand», skriver Fylkesmannen til kraftselskapet.

HAR VURDERT Å SETTE UT FISK

Fylkesmannen i Finnmark viser til at det på 90-tallet var fremlagt ønsker om supplerende undersøkelser av rekrutteringsmuligheter for fisk. Da med særlig fokus på ørret. Ett av forslagene var kompenserende tiltak med å starte utsetting av fisk.

«Vi ser at det er et behov for en kartlegging av gyte- og oppvekst vilkårene for fisk i vannforekomsten samt at en total karakterisering og klassifisering av vannforekomstens tilstand må gjennomføres», skriver Fylkesmannen i pålegget til selskapet.

FRIST SATT TIL NOVEMBER 2019

Fylkesmannen i Finnmark har satt frist til å gjennomføre flere miljøundersøkelser og utarbeide sluttrapport innen 1. november 2019.

Før eventuelle tiltak kan gjennomføres i området må selskapet innhente nødvendige tillatelser fra grunneiere, rettighetshavere eller andre relevante myndigheter.

Tinfos fikk ved kongelig resolusjon i 2008 meddelt konsesjon for Kobbholmvassdraget. Dette ga selskapet rett til rehabilitering av Kobbholm kraftverk og bygging av nytt Valvatn kraftverk.

Tinfos AS driver Kobbholm og Valvatn kraftverk som utnytter fallene i Kobbholmvassdraget med magasiner i Sør- Varanger. Anleggene ble i sin tid bygget av A/S Sydvaranger i perioden 1920 til 1930.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no