23. okt
PÅ SAKEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er svært fornøyd med at mange er kvalifiserte til høyere utdanning. Samtidig er han klar over problemet med at færre søker seg til lærerutdanningen, og mener det er et stort rekrutteringsbehov.
 
Bekymret for lærerkrise – stort rekrutteringsbehov
Til tross for at rekordopptak ved lærerutdanningen ved UiT og andre universiteter i landet, har det blitt færre søkere til grunnskoleutdanningen. Fortsatt stort behov for rekruttering, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Publisert: 20.jul.2017 18:52
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Nedgangen i antall søkere er en tendens Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har merket seg. Det samme har Arbeiderpartiets Trond Giske, som mener det er dypt bekymringsfullt. Det skrev VG onsdag.

For selv om flere har fått tilbud om studieplass på lærerutdanningen enn tidligere år, viser tallene fra Samordna opptak en nedgang i antall søkere.

Det skal til sammen ha blitt gitt studietilbud til 556 flere søkere på lærerutdanningen enn i fjor, hvor i alt 27.358 søkte i år og 10.215 fikk tilbud om studieplass.

UiT hadde totalt 628 søkere som fikk studietilbud, ifølge rektor Anne Husebekk. Det tilsvarer en økning på 34,4 prosent fra i fjor.

Rekrutteringsbehov

Ifølge VG har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen selv påpekt problemet og mener rekrutteringen må øke – spesielt i landets nordligste fylker.

– Det er stort behov for lærere med god kompetanse i skole og barnehage, og regjeringen satser derfor på å utdanne flere. Selv om det er flere som får tilbud, så er det fortsatt behov for å øke rekrutteringen. Det gjelder spesielt for grunnskoleutdanningen for 1-7 klasse og til lærerutdanningene i Nord-Norge, uttalte han onsdag i forbindelse med hovedopptaket.

Regjeringen har iverksatt flere tiltak som forhåpentligvis skal kunne bidra til en slik rekruttering. Blant annet har de lagt opp til en ordning som skal dekke inntil halvparten av studielånet til lærerstudenter.

Mest til lærere i Nord-Norge

Ordningen for ettergivelse av studielån blir tredelt:

1) Om lag 50 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning på normert tid. Dette gjelder Grunnskolelærer 1-7, Grunnskolelærer 5-10 og Lektorutdanning.

2) Om lag 55 000 kroner i tillegg til studenter som fullfører femårig grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 på normert tid.

3) Om lag 55 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning og deretter tar lærerjobb i Nordland, Troms eller Finnmark. Ettergivelsen gis uavhengig av de to andre – og krever ikke at man tar utdanningen på normert tid.

Bekymret

Tendensen med færre søkere til lærerutdanningene rundt om i landet bekymrer også Arbeiderpartiets Trond Giske.

– Det som er kritisk er at grunnskoleutdanningen til de minste barna ikke holder tritt med den generelle økningen. Det har blitt mindre populært å søke seg til grunnskoleutdanning for 1-7 trinn, som har gjort at man i år har hatt den laveste søknaden siden utdanningen ble opprettet i 2010, sier han til VG.

Han er blant annet urolig for situasjonen vi befinner oss i der ungdomsledigheten samtidig er høy. Overfor VG peker han på behovet og nødvendigheten for god lærertetthet, mindre klasser og tidlig innsats fra grunnskolen.

Han mener overfor avisen at regjeringen har mislyktes i å heve statusen til lærere.

– Lærermangel er alvorlig. Man får ansatte i undervisningsstillinger som ikke har den riktige utdanningen, og man blir med det nødt til å fylle opp med folk uten lærerutdanning, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no