13. des
LUFTFORURENSNING: Grenseverdiene fra Nikel er ti ganger høyere enn grenseverdien. Det får ordfører Rune Rafaelsen til å reagere og skrive brev til Klima- og miljøministeren.
 
Bekymret for luftforurensning
Ordfører Rune Rafaelsen uttrykker bekymring for luftforurensningen fra Nikel og overskridelse av grenseverdier i juli. Han mener arbeidet med å få ned utslippene ikke har gitt resultater.

Publisert: 15.jul.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Russlands grenseverdi på mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter luft 500. Norges grenseverdi er 350. En nylig måling på russisk side viste 5000 mikrogram med smelteverket i Nikel som er den store synderen, melder The Independent Barents Observer. Målingen til ti ganger høyere enn grenseverdiene ble gjort tirsdag. Dagen etter ble det målt 7,4 ganger høyere nivå enn grenseverdiene.
Nå har ordfører Rune Rafaelsen skrevet brev til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om målingene.

Tiår med forurensning

– De høye verdiene av svoveldioksid ble på grunn av værsituasjonen i Nikel-området oppkonsentrert i byen og det førte til at fabrikken måtte redusere produksjonen i helgen for å få ned svovelkonsentrasjonen og beskytte befolkningen i Nikel og arbeiderne ved nikkelverket. Sør-Varanger kommune ser svært alvorlig på det som har skjedd og er bekymret for hvilke konsekvenser dette får for mennesker og natur i kommunen, skriver Rafaelsen.

Ordføreren skriver at kommunen i mange tiår har vært utsatt for forurensningsproblemer med årsak i produksjonen av nikkel på russisk side.

– Vi har deltatt i det regionale og nasjonale arbeidet med å få ned utslippene siden begynnelsen av 1990-tallet. Vi føler at alt dette arbeidet ikke har gitt resultater. Det eneste som kan hjelpe er politisk påvirkning på de føderale russiske myndigheter. På regionalt og lokalt nivå ser det ut til at det ikke kan gjøres noe på grunn av liten vilje til å prioritere dette problemet, sier Rafaelsen.

Dårlig klima

På grunn av urolighetene i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøye og sanksjoner fra vesten mot Russland, har det den siste tiden vært et dårlig samarbeidsklima mellom norske og russiske politiske myndigheter på nasjonalt nivå.

– På regionalt og lokalt nivå fortsetter samarbeidet som tidligere. Det er bare på nasjonalt nivå det er muligheter til å få gjort noe med forurensningen. Vi ber derfor Klima- og miljødepartementet om å øke innsatsen for å få påvirket russerne til å gjøre noe med luftforurensningen. Sør-Varanger kommune er i aller høyeste grad påvirket av dette problemet og vi føler at klima- og miljøministeren må gjøre mer for å få stoppet det som kan betegnes som Norges største forurensningsproblem skapt utenfor landets grenser, skriver Rafaelsen.
Han avslutter brevet med å be om å få delta på miljøstatsråd Helgesens neste møte med sin russiske motpart.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no