22. okt
I TALE: Leder for reinbeitedistrikt 5A og C i Pasvik, Egil Kalliainen, håper å få politi, kommune, fylkesmann og FeFo i tale for en bedre forvaltning av utmarka. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Bekymret for økende trafikk i utmark
- Det er økende trafikk utenfor vei eller offentlige skuterløyper. Dette er ikke forenlig med en god ivaretakelse av utmarka. Det sier leder Egil Kalliainen i reinbeitedistrikt 5A og C i Pasvik.

Publisert: 30.mai.2015 16:15
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Kalliainen skriver dette i et brev som er gått til Øst-Finnmark politidistrikt, Sør-Varanger kommune, Fylkesmannen i Finnmark og FeFo. Han mener at disse har et ansvar til mottakerne av brevet å ha en forvaltning som ivaretar ulike interesser.

- Det er blitt et økende problem med ATV-kjøring i utmark. Dette gir store kjørespor og er forstyrrende for dyrelivet. En økning i slik trafikk er også negativ i forhold til reindriften, sier Kalliainen.

Endret trekkmønster

Distriktet har merket dette ved at rein kan endre trekkmønster på grunn av mye kjøring i utmark.

- I tillegg blir det store sår i terrenget i vårt beiteland. Det er også til tider et hinder for driving av rein at det er kjøring i utmark, fortsetter Kalliainen.

Han sier også at det er en økende kjøring utenfor offentlige skuterløyper.

- Dette er også dokumentert av politiet. Dette gir store sår i terrenget når det kjøres i brattheng-skråninger hvor skuteren graver seg helt ned til jordasmonnet. Denne kjøringen er lek og dette skader utmaka og for reindriften utfordringer i forbindelse med vinterbeitingen, sier Kalliainen.

Reindriftslederen mener også at FeFo må ordne seg en tildelingspraksis for vedteiger som gir minimal skutertrafikk utenfor offentlige skuterløyper.

Flere kontroller

Han har også en klar melding til politiet. Flere kontroller.

- Distriktet har merket seg at vi i løpet av de siste årene har merket en markant nedgang med kontroller i utmarka. Dette gjelder også utenfor de offentlige skuterløypene. Det er en generell økt fokus på miljøkriminalitet, men en kan ikke se at dette gjenspeiles innenfor vårt beiteområde, sier Kalliainen.

Reinbeitedistriktet ønsker et møte med mottakerne av brevet for å få en diskusjon om dette er en ønsket utvikling.

- Det er ønskelig med en tiltaksplan. Vi er opptatt av at naturen skal bestå slik at rein og annet vilt har beitemarker også i framtiden. Mange av kommunens innbyggere som benytter naturen til rekreasjon og høsting av overskuddet. Derfor er det viktig å sikre at dette også kan skje i framtiden, sier distriktets leder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no