12. des
KONSEKVENSER: Ordfører Cecilie Hansen (Sp) vil vite hva kuttene i det nye sykehuset i Kirkenes kommer til å bety for befolkningen i Øst-Finnmark.
 
Bekymret for sykehuskutt
- Det er grunn til å være bekymret for hva som kommer til å bli igjen av det nye sykehuset, sier ordfører Cecilie Hansen. Hun vil snakke med Helse Finnmark, som må kutte for å møte budsjettoverskridelsene. Og hun vil ha helseministeren på banen.

Publisert: 26.sep.2013 17:08
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

I sommer skrev SVA at det nye sykehusets budsjett blir 400 millioner kroner dyrere enn antatt. En svært stor del av dette handlet om at man hadde glemt å regne med rentekostnadene for halvparten av byggesummen. I tillegg kommer prisvekst man ikke hadde tatt høyde for, flytting av psykiatrisk og rusbehandling fra Tana, oppfylling av byggeforskrifter, universell utforming og energiøkonomisering, tomtekostnader, landingsplass for helikppter og kunstnerisk utsmykning.

Konsekvenser

- Man kan lure på om det har vært manglende prosjektstyring, sier ordfører Cecilie Hansen. Sammen med Terje Meyer i Kirkenes Næringshage, vil hun ha et møte med Helse Finnmark og få vite hva konsekvensene av disse kuttene blir.

- Vi er redd vi slett ikke kommer til å få det fullverdige sykehuset vi så for oss. Og vi mener at det har vært alt for lite fokus på hvordan helseforetaket vil håndtere overskridelsene, sier Hansen.

Kuttforslag

Hun viser til kuttforslag som hun har hørt kan bli aktuelle for styret i Helse Finnmark: Fjerne 19 av de opprinnelige 74 sengeplassene, kutte ut auditoriet, samlokalisering av møterom, kutte ut terapibasseng, kutte ut gymsal, trinnvis utbygging, fjerne døgnplasser til psykisk helsevern og rus, fjerne produksjonskjøkkenet og finansiere/drive dette gjennom et AS eid av Helse Finnmark og kommunen, fjerne tre sengeplasser på FMR (fysikalsk medisin og rehabilitering), bygge egne lokaler til BUP/VPP og arkitektonisk utforming legges til side.

- Hva blir konsekvensene av dette for befolkningen i Øst-Finnmark? Skal vi akseptere en reduksjon i sengeplasser som vil innebære både reduksjon av kapasitet og tjenestetilbud, spør ordføreren.

Ansvar

- Vi ser at sykehuset sakte, men sikkert strippes ned. Skulle ikke dette bli det nye Barentssykehuset? Jeg mener helseministeren bør komme på banen nå. Og jeg lurer også på hva dette betyr for samhandlingsreformen, kommer det til å bli mer på kommunen og mindre på Helse Finnmark? Hvem skal ha ansvar for hva? Vi er allerede i gang med å avtale et møte med Helse Finnmark i forbindelse med terapibassenget som er stengt, sykehuset har muligens en løsning på dette. Da vil jeg også ta opp disse sakene, og Kirkenes Næringshage vil være med på møtet, sier Hansen.

Hun påpeker at viktigheten av et fullverdig sykehus i Kirkenes har blitt tatt med i mange store nærings- og utviklingsprosjekter i Sør-Varanger.

- Flyplass og sykehus blir hele tiden brukt som viktige argumenter for å få store prosjekter lagt hit, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no