15. okt
VEILEDNING: Ordfører Cecilie Hansen vil be Utenriksdepartentet om veiledning og innspill til hvordan Sør-Varanger bør forholde seg, men signaliserer samtidig at det skal uhyre mye til før samarbeidslinjen med Russland brytes. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Bekymring for at Russland stenger for grensehandel
Et nært og godt naboskap skal feires samtidig som Norge har sanksjoner på gang mot det samme landet som skal takkes for frigjøringen.

Publisert: 14.aug.2014 10:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Denne situasjonen skaper hodebry i planleggingen av høstens storstilte frigjøringsjubileet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er invitert sammen med en rekke andre prominente gjester. Det skal være folkefest og Russland skal takkes for å ha frigjort Sør-Varanger fra nazistene.

- Det er som kjent innført en god del sanksjoner. Samtidig er det gitt signaler om at næringslivet skal få veiledning og informasjon. Men vi som kommune har ikke fått noen veiledning, sa ordfører Cecilie Hansen på onsdagens formannskapsmøte og informerte de øvrige politikerne om at hun vil ta kontakt med Utenriksdepartementet og be og veiledning og råd.

Balansegang

- Det er ikke kommet signaler om noe annet enn at samarbeidet skal fortsette. Men det blir jo en spesielle situasjon når vi skal feire det nære og gode naboskapet, og at Russland redda oss, samtidig som vi har sanksjoner mot det samme landet. Den balansegangen er ikke bare enkel.

Ordføreren sa at hun ikke har oppfattet at det er noen kalde skuldre mellom folk i grenseland som følge av situasjonen, verken fra offentlige delegasjoner eller de som kommer til Kirkenes for å handle.

- Men det kan være en bekymring over ytterligere sanksjoner, som at Russland stenger for grensehandel. Det ville gi store konsekvenser for detaljhandelen. For det er ikke ubetydelige midler som legges igjen, poengterte ordføreren.

Sannheten skjult

Aksel Emanuelsen (Ap) var enig i at det er en vanskelig situasjon når staten Norge på et overordnet nivå innfører sanksjoner.

- Det som foregår er bekymringsfullt, og i mitt hodet kompliseres det over at en ikke vet hva som er propaganda. sannheten får vi nok først vite om 20 år, sa Emanuelsen som mente at folk til folk samarbeidet fortsatt skal håndteres på en ordentlig måte.

- Og frigjøringsjubileet er resultat av en krig som sluttet for 70 år siden. Det skal vi feire, og alle er hjertelig velkomne til å feire. Om grensehandelen i nord stenges, så får vi bare forholde oss til det. Dette er et politisk spill.

Tove Alstadsæter (Høyre) mente folk til folk samarbeidet vil bestå, og sa at også Regjeringen har signalisert dette.

- Men vi bor på en spesiell plass, vi er den eneste kommunen som grenser til Russland, og det kan være greit å få råd og tilbakemeldinger.

Anita Brekken (Ap) jobber på sykehuset, og fortalte at der går samarbeidet sin gang. Situasjonen er diskutert med både Helse Nord og Departementet, og tilbakemeldingen fra begge plasser er at samarbeidet skal gå sin gang.

Ordfører Cecilie Hansen kommenterte overfor Sør-Varanger Avis i forkant av møtet at hun forstår noen av sanksjonen fra Norge og EU mot Russland.

- Samtidig er det noe med konsekvensen som ikke er helt på plass etter min mening. Andre land foretar jo de grusomste handlinger, folkemord og krig, uten at vi reagerer. Jeg tenker også på situasjonen med Norilsk Nikel som bryter norsk forurensningslov gang på gang, uten at det noen gang har vært snakk om sanksjoner. Da jeg ville anmelde det, ble det verken fulgt opp eller gitt anerkjennelse, sier ordføreren og legger til at problematikken inneholder en god del forskjell i nord-sør tankegang.

- Jeg er ikke sikker på at det er tenkt over den spesielle situasjonen vi har her med grensa til Russland, og at denne situasjonen får konsekvenser for hele Sør-Varanger samfunnet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no