11. des
INTERKOMMUNALT: - Vi ønsker sterkt et interkommunalt samarbeid. Men når alle administrasjonskostnader ilegges en kommune er ikke dette aktuelt, mener ordførerne i Cecilie Hansen, Knut Store og Frank Ingilæ. Her med Øystein Kristiansen, sauebonde i Nesseby. (Foto: Privat)
 
Ber departementet ta større ansvar
Ordførere felles ut mot endringer i jaktfinansiering.

Publisert: 21.aug.2015 09:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

- Høsten nærmer seg og det betyr også at bjørnen trenger mye næring før vinteren. Dessverre tror vi at vi kan forvente oss ytterligere tap av beitedyr. Vi forventer at Miljøverndepartementet rydder opp og tillater at man kan benytte allerede tilgjengelige midler til å administrere, organisere og innhente jaktlag, skriver ordførerne i Sør-Varanger, Nesseby og Tana i en uttalelse.

Cecilie Hansen (Sp), Knut Store (Ap) og Frank Ingilæ (Ap) mener det er svært problematisk for bøndene at Miljøverndepartementet på kort varsel gjør endringer i hvordan organiseringen av jakt kan finansieres.

Store tap

- Spesielt fordi Sør-Varanger, Nesseby og Tana, lenge har jobbet for å få på plass en god lokal organisering for felling av rovdyr som gjør skade og dreper sau. Flere bjørn herjer i saueflokker som er på utmarksbeiter. Bøndene lider store tap og husdyr utsettes for store lidelser, skriver ordførerne.

- Vi synes også det er meget underlig at midler fra Rovviltforebyggende tiltak ikke kan brukes til administrering eller til lønn. Spesielt fordi byråkratiet som staten selv har opprettet for å kunne ta ut rovdyr er meget krevende.

Krevende

Ordførerne påpeker at kommunene tidligere fikk penger til å ta ansvar for jaktlag hvor både kvalitet, sikkerhet og beredskap hadde fokus.

- Det var en krevende oppgave som både kostet penger og ressurser. Da vi endelig fikk de kommunale jaktlagene på plass, så laget man retningslinjer som vanskeliggjør arbeidet. Vi synes at Miljøverndepartementet burde lytte mer til rovviltnemndene som også mener at dette er et statlig ansvar. Da blir det helt feil å pålegge kommunene disse kostnadene. Når kommunene ikke har kommunale jaktlag er det bonden selv som må ta ansvar for administrering og innhenting av jaktlag, men han får ikke penger til å lønne dem. De midler man får, 15.000 per felling, kan kun brukes til utstyr.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no