15. okt
 
Berg i retten: - Han er optimistisk, og føler på støtten
Frode Berg skal holdes fengslet i ytterligere seks måneder, har byretten i Moskva bestemt.

Publisert: 02.apr.2019 15:45
Oppdatert: 02.apr.2019 15:46

Det ble klart etter den første dagen av rettssaken mot den spiontiltalte nordmannen. I løpet av den nærmere halvannen time lange stunden i retten, erklærte Berg seg ikke skyldig etter tiltalen.

Fengslingen skal ha blitt forlenget med seks måneder for å sikre at Berg holdes fengslet så lenge hele rettsprosessen varer. Hvor lenge det er snakk om, vet ingen, sier hans forsvarer Pjotr Anasjkin.

På spørsmål fra NTB sier Anasjkin at Berg etter forholdene har det bra.

– Han er optimistisk og føler på støtten, sier han.

Bevisførsel onsdag

Rettssaken fortsetter onsdag kl. 11. Da skal selve saken opp til behandling, med bevisførsel og vitner.

Pressen fikk ikke stilt noen spørsmål til den spionsiktede nordmannen på vei inn i rettssalen, men han gløttet så vidt opp.

– Går det bra, spurte noen journalister.

– Ja, svarte Berg.

Vil orientere

Klokka nærmet seg 14.30 lokal tid da Berg ble ført inn i sal 507 i Moskvas byrett. Kort tid før gikk dommeren inn i rettssalen.

Litt tidligere tirsdag ettermiddag opplyste advokat Pjotr Anasjkin at han vil gi en orientering til norske medier i etterkant av fengslingsmøtet.

Anasjkin er en kollega av Ilja Novikov, som er den spiontiltalte nordmannens russiske hovedforsvarer.

483 dager

Mens videre fengsling av Berg vil bli behandlet tirsdag, vil det fra onsdag bli ført vitner i saken, har Novikov tidligere opplyst.

Frode Berg ble pågrepet 5. desember i Moskva, hvor han har sittet fengslet siden. I alt har Berg nå tilbrakt 483 dager i det beryktede FSB-fengselet Lefortovo.

Nordmannen har innrømmet kontakt med norsk etterretning, og at han har overlevert penger i Moskva per post på adresser han har fått oppgitt av kontakter i Norge. Men Berghadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Håper på rask dom

Bergs støttespillere håper nå på en rask avgjørelse i saken. Når en eventuell dom er klar, er håpet at norske myndigheter klarer å få den pensjonerte grenseinspektøren hjem.

– Jeg håper de klarer å legge til rette for å få løst saken, som er en utenrikspolitisk verkebyll for Norge og en menneskelig tragedie for ham det gjelder, sier leder for Bergs støttegruppe Øystein Hansen til NTB.

Den norske etterretningstjenesten og Utenriksdepartementet har siden pågripelsen sagt minst mulig om saken. Støttegruppen håper nå at statsminister Erna Solberg (H) vil ta opp Bergs sak når hun møter Russlands president Vladimir Putin 9. april.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no