10. des
KUNST: Kraften i nord.
 
Bernt Snorre Johansen stiller ut i Lillesalen
Kommende tirsdag åpner en kunstutstilling med oljemaleri og trykk av kunstneren Bernt Snorre Johansen kalt «Nord i landet».

Publisert: 26.jan.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Tromsø-kunstneren Johansen (56) har stilt ut i Kirkenes to ganger før. Nå kommer han for tredje gang. Utstillingen åpner tirsdag kveld og den vil være åpen fram til lørdag 11. februar. Kirkenes er et av ti steder utstillingen «Nord i landet» blir satt opp. Den arrangeres av Snorre Art og har vært satt opp i Tromsø og Skjervøy tidligere. I Tromsø var det cirka 200 besøkende på åpningen og jevnt godt besøkt gjennom hele utstillingsperioden.

I 2015 var Johansen ferdig med to års studier ved det private Christiania Kunstakademi i Oslo, der han i hovedsak konsentrerte seg om fag innen klassisk tegning og han var også «innom skulptur. Men det er først og fremst gjennom oljemaleriet han uttrykker seg kunstnerisk.

- Jeg kommer opp med en samling oljemalerier og trykk og har rundt 20 eksemplarer av hvert. Noe er solgt på forhånd, sier Johansen som gleder seg til et gjensyn med Kirkenes.

Ikke skygge

Temaet for utstillingen er Kystkultur og nordnorsk identitet, noe publikum kjenner seg igjen i.

Kunstneren sier det er viktig å ikke la motivet skygge for maleriet. I sine bilder viser han at det ikke trenger å være noen motsetning. Han bygger opp de fleste av sine maleri gjennom nonfigurative former som gir en figurativ forståelse. Han har stor sans for form, linjespill og hvordan fargebruken kan få et maleri til å vibrere. Hans bakgrunn som profesjonell fotograf og intensive studiker innen kunstfaget, har gitt ham en solid ballast både når det gjelder bildeforståelse og selve håndverket.

Nord i landet

Bernt Snorre Johansen er vokst opp på Skjervøy, men har i en årrekke bodd i Tromsø. «Nord i landet» er en naturlig tittel på det som ses på som hans virkelige debut som kunstner.

Til utstillingen hører en vakker katalog, innbundet med stive permer. Her er alle bildene i utstillingen avbildet og de får i stor grad tale for seg. Forordet sier det meste;

«Det nordnorske lynne og temperament er en del av min identitet. Kystens aktiviteter, landskapet, fjordarmen, vidda, humoren og folkesjela her nord er formet av masse vær med lang vinter og kort sommer. Klarer jeg å formidle fliken av dette i en smeltedigel av nuet og fortiden i mine malerier, så er jeg fornøyd».

Naturen i kunsten

I noe av Johansens kunst er det naturen alene som skaper stemningen, blant annet i maleriet som bærer utstillingens navn. I «Lysskiftninger» er det ifølge iTromsø en havørn som svever over et abstrahert landsskap, mens det i«I emning» og «Vår i emning» er det vårlengtede skoglandskap som spiller hovedrollen.

Men oljetrykkene har også levende mennesker; som i «Fiskarbonden», «Hjemsted» og «Jordlappen». Han skiller også urbane miljø, fra Tromsø og en serie med portretter, der han går tett inn på enkeltmennesker, sinnsstemninger og levd liv.

Ved utstillingen i Lillesalen i Samfundshuset i Kirkenes sentrum har han fått hjelp av 14 år gamle Isak Kaspersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no