7. des
 
Beskriver kaostilstander og forsvinninger fra asylmottak
Russiske medier fremstiller det som om nærmest er kaostilstander på norske asylmottak.

Publisert: 05.apr.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

oppslag s 4/5

Norges tre russlandsstasjoner har laget en fellesrapport om hvordan flyktningene langs den arktiske ruten, og norsk håndtering av saken, ble fremstilt i russisk media.

Sammenlignet med Norge og Europa får saken en mindre fremtredende plass i russisk media.

- Lokalmedier i Murmansk fylke skriver om strømmen av flyktninger på vei til Norge og Finland, men det er sjeldent på førstesiden, slå rapporten fast.

Blant hovedfunnene er at russisk media stiller få spørsmål ved norsk politikk sett opp mot humanitære hensyn, har liten interesse for å asylsøkernes bakgrunn og at det ikke fokuseres på situasjonen de kommer fra.

- Hvorvidt tilbakeholdenheten har sammenheng med Russlands innblanding i Syria, er vanskelig å si. Det kan også skyldes at det generelt er lavere interesse for forhold utenfor Russland, heter det i rapporten.

Etter som tiden gikk, dukket det opp saker med en noe annen vinkling, da skrevet fra grensebyen Kandalaksja.

Sikkerhet

Ifølge rapporten har russisk media hatt en kritisk innstilling og vært opptatt av mulig sikkerhetsrisiko, og spesielt har det vært fokus på sikkerheten til europeiske og russiske kvinner.

- Dette ble demonstrert lokalt i Murmansk fylke da en gruppe unge menn på vei til Finland skal ha blitt utsatt for voldshandlinger på en nattklubb etter at de angivelig skal ha antastet lokale kvinner.

Det er også eksempler på at det fremstilles som at det til tider nærmest er kaostilstander på norske asylmottak med rapporter om overgrep mot kvinner og barn.

- Forsvinningene fra norske asylmottak vekker også oppsikt, heter det videre i rapporten.

Fra norske medier

I februar er det finskegrensa som får oppmerksomhet.

- Grensekrysningene kommer fra Murmansk fylke inn i Lappland, ved Salla og Raja-Jooseppi. Ifølge finske medier har russiske grensevakter innrømmet at FSB styrer strømmen og delvis aktivt ledsager selve grensekrysningene.

Norske medier brukes ofte som kilde.

- Det har vært noen saker hvor dette ble vinklet som om at Norge betviler at det er trygt å oppholde seg i Russland.

Russisk media fremstiller det også som sannsynlig at Norge skal returnere alle de 5.500 menneskene som kom inn over Storskog, til Russland.

- Om det er feilinformasjon, eller om redaksjonene faktisk sitter med dette inntrykket, er ikke så lett å si. Tonen i sakene er uansett at leserne lett får det for seg at Norge forsøker å komme seg unna med å fraskrive seg ansvaret for asylsøkerne ved å plassere det hos russerne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no