14. okt
PENGER: Disse rullene inneholder 93 000 kroner, ifølge politiet. (Begge foto: Politiet)
 
Beslagla verdier for over 250 000 kroner - Tredje bil forsvant
De 14 polske statsborgerne som ble arrestert i helga, ble sendt ut av landet tirsdag. Da måtte de sette igjen bil, varer og et godt skjult pengerør. Politiet mener de har turnert i Norge i ti år.

Publisert: 24.des.2015 12:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Fredag kveld ble som kjent 14 polske personer arrestert i Sør-Varanger. Politiet hadde fått flere meldinger om påtrengende folk på døra, og gikk til aksjon.

- Klagene har bestått i truende adferd overfor eldre mennesker, at de har trengt seg inn på områder de ikke hadde lovlig tilgang til på eldre- og omsorgsboliger, og at de har vært plagsomme og forstyrret offentlig orden. Mange hadde følt seg tvunget til å kjøpe pynt. De har hevdet at de var medisinstudenter, men det var et skalkeskjul slik vi ser det, skriver stasjonssjef Hans Møllebakken i en pressemelding.

- Ved nærmere kontroll viste det seg at de mer eller mindre har turnert rundt i hele Norge de ti siste årene. Det er grunn til å definere disse som mobile vinningskriminelle, slår han fast.

Beslag og utvisning

Alle de 14 polakkene ble bøtelagt med 3 000 kroner til 6 000 kroner hver, med grunnlag i markedsføringsloven. I tillegg inndro politiet en av polakkenes varebiler, skjulte penger og varer de hadde med seg.

Tollvesenet inndro varer for 25 000 kroner. Men de store verdiene fant de i flere skjulte rom i varebilen.

Først fant de et rør som inneholdt 93 800 kroner. Dagen etter melder Møllebakken om at de har fått undersøkt bilen ytterligere, og de fant enda mer penger. Det samlede pengebeslaget er nå på omtrent 230 000 kroner. Eieren har ikke godtatt inndragning av kjøretøyet og pengebeløpet, forteller stasjonssjefen.

- Kirkenes politistasjon vil fremme ovenfor påtalemyndigheten ved politiadvokat Jens Herstad at det nye beslaget blir inndratt. Vi jobber fortsatt med saken, skriver Møllebakken.

Flere av de arresterte hadde ikke gyldige reisedokumenter, og en av dem ble tatt for brudd på våpenloven, siden han hadde pepperspray på seg. En annen hadde allerede blitt utvist fra landet.

Om de hadde gyldige reisedokumenter eller ikke viste seg å være ett fett. Politiet opprettet sak hos Utlendingsdirektoratet, som utviste alle sammen. Politiet tok de 14 med til Neiden og eskorterte dem ut av landet. Finsk politi ble gjort oppmerksomme på dem.

Ekstra ressurser

Politiet satte inn ekstra ressurser i saken, ifølge Møllebakken.

- Vi hadde et tidspress på oss ettersom vi nærmet oss jula, og hadde et ønske om julefred for alle i Finnmark, skriver han.

- Å løse en slik sak i løpet av en helg krever mye tilgjengelige personellressurser.  Takket være den ressurstilførselen vi har mottatt i forbindelse med asylproblematikken i høst, og en politimester som har et stort fokus på å rettsfølge mobile vinningskriminelle, var dette mulig. I så måte håper politiet i Kirkenes at julefreden har senket seg over Østfinnmark politidistrikt, avslutter stasjonssjefen.

I kjølvannet av den første pressemeldingen har det fremkommet informasjon om at en eldre person har gitt dem 100 kroner for å få dem ut av huset. Det dokumenterer på nytt den påtrengende uakseptable adferden som er utvist, legger han til.

Tredje bil

Da de 14 polakkene ble pågrepet før helga, var det noen som klarte å komme seg unna. Derfor gikk politiet ut med en etterlysning på en hvit Mercedes-Benz Sprinter med registreringsnummeret LLU 38691.

I meldingen fra politiet, nevner de at de hadde to biler i arrest. Den etterlyste bilen er ikke en av dem.

Stasjonssjef Møllebakken har ikke hørt noe om at den tredje bilen var tatt.

- Da jeg snakket med etterforskerne tirsdag, regnet de med at den tredje bilen var forsvunnet ut av landet. Men vi er fremdeles interessert i tips om noen ser den, sier han til SVA.

Vi får bekreftet fra politiets operasjonssentral at den tredje bilen fremdeles er på frifot onsdag formiddag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no