10. des
KONTROLLERE MER: Tollvesenet og Mattilsynet varsler økt kontrollvirksomhet i desember.
 
Beslaglegger veimat
Frykter smittsomme dyresykdommer.

Publisert: 27.nov.2013 15:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Frykten for sykdommer som munn- og klovsyke og afrikansk svinepest er motivasjonen for en lang rekke beslag av nistemat på Storskog. Hittil i år er 550 kilo veimat konfiskert. Mat fra nistebokser og matpakker. Og også spekepølser, ost og meieriprodukter som drikkeyoghurt.
Hadde det vært greit om nabofolket kunne ta med seg mat til reisen, eller er det forståelse for systemet?
– Jeg kjenner til reglene, og ser både pluss-sidene og minus-sidene av dette, sier Natalia Sjaposjinikova.
Murmansk-kvinnen er på vei til shopping i Kirkenes og stopper inne i bygningen på Storskog for å ta en prat om Mattilsynets regelverk. Samtidig stiller hun opp på bilde sammen med Tollvesenet og Mattilsynet som illustrasjon til kontrollvirksomheten. Både utenfor bygningen og inne er det informasjon om hva slags mat det er ulovlig å ta med seg inn, og det er lagt ut brosjyrer. Også på russisk.
– Jeg skal bare på shopping og synes det hadde vært greit å ha med seg mat til turen. Jeg forstår på den ene siden at man ikke vil utsette dyr eller mennesker for smitterisiko. Samtidig så forstår jeg ikke at at dette er et så stort problem, og syns det ville være bedre om jeg kunne ta med meg mat. Maten ville jo i så fall være laget hjemme på mitt eget kjøkken, fraktet i min egen bil og spist i Kirkenes. Men det her er ikke verdens største sak. Det er helt greit at det blir kontrollert. Man kan jo som sagt se begge sider av denne saken, utdyper Sjaposjnikova.

Store konsekvenser

Førsteinspektør Hans Holmboe fra Mattilsynet DK Øst-Finnmark og tolloverinspektør Thore Johansen opplyser at mesteparten av beslagene er av typen smurte brødskiver med kjøttpålegg eller ost. Dessuten spekepølser og stykker med ost.
Men om folk bare er på shoppingtur i Kirkenes og har med seg en matpakke de spiser i bilen, kunne dere ikke sett gjennom fingrene på det, kan det ikke sees på som hjerteløst å ta fra folk matpakkene?
– Nei, fordi konsekvensene kan bli så enorme, sier Hans Holmboe.
Veterinæren forklarer at to av de store dyrekatastrofene i Europa har sitt utspring i nøyaktig samme trafikk som på Storskog. Munn- og klovsyken i England i 2001 kom etter at en arbeider hadde med seg en matpakke inn i landet. Og utbruddet av afrikansk svinepest i Nederland i 1997 etter at en trailersjåfør kastet fra seg rester av en matpakke. Begge tilfellene hadde store samfunnskonsekvenser og ga enorme lidelser for dyr.

Utbrudd nær grensen

Både Mattilsynet og Tollvesenet mener informasjon er veien å gå for å skape forståelse for beslagene på grensen.
– Min faglige erfaring tilsier at det er færre som tar med seg ulovlige matvarer nå enn tidligere. Vi har opplyst mye rundt temaet, og også samarbeidet med generalkonsulatet for å spre informasjon, sier tolloverinspektør Thore Johansen.
Likevel. Noen kan ikke reglene, og noen bryr seg ikke om dem.
– Vi vet jo ikke hvor folk har tenkt seg. Det kan være sjøfolk som skal langt avgårde eller det kan være at folk stopper og raster langs veien og kaster fra seg noe, eller kanskje det kastes mat ut av bilvinduet.
– Russland har dårligere dyrehelse enn det Norge har. For bare halvannet år siden var det et utbrudd av afrikansk svinepest i Murmansk oblast. Og for ikke-varmebehandlede kjøttprodukter er det nok med bare en bitteliten bit til å spre smitte, forklarer Hans Holmboe.
Russland har også hatt utbrudd av munn- og klovsyke.
Både munn- og klovsyke og afrikansk svinepest skyldes virus som kan smitte både tamme og ville dyr via matrester.


Gir amnesti

På utsiden av bygningen på Storskog står en «amnestisøppelkasse». Den er merket med hvilke matvarer det er ulovlig å ta med seg inn i Norge, kjøtt, kjøttprodukter, melk og andre meieriprodukter.
Innførsel av slike produkter fra såkalte tredjeland til EU/EØS-land vurderes som en trussel mot dyrehelsen, og de reisende kan kaste maten fra seg før de går inn i bygningen for passkontroll og eventuell tollkontroll. Dersom de stoppes i kontroll – om det er rutinekontroll eller kontroller som resultat av etterretning, profilering eller samarbeid med politiet – så får de også tilbudet om å levere fra seg maten.
Det blir ikke gitt noen form for forelegg, og heller ikke gjort noen registrering av personen.
Maten legges først i en fryser, og flyttes etter kontrollveiing over i en container. De mulig smittefarlige produktene sendes senere til destruering av smittefarlige produkter i et spesialmottak i Balsfjord i Troms.

Hva mener du? Svar på gallupen øverst til høyre for saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no