5. des
ENGASJERTE: Alle disse var med på kurset lørdag, og flere av dem kan kanskje komme på besøk til ensomme i fremtiden. Forrest er Joseph Bantolo og tidligere besøkstjenesteleder Gerd L. Methi.
 
Besøkstjenesten gjenopplives
Det er flere år siden sist det var aktiv besøkstjeneste i Sør-Varanger. Men nå kommer de seg i gang. Oppstarten trakk 16 frivillige.

Publisert: 25.nov.2013 16:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

– Vi er fremdeles i startgropa, men det er en kjempestart, sier Sandra Asmyhr, daglig leder på Frivillighetssentralen. Hun var med på å styre et ni timer langt introduksjonskurs til besøkstjenestearbeid for Røde Kors lørdag. 16 potensielle frivillige møtte opp, for å muligens hjelpe med å få i gang en besøkstjeneste som har ligget brakk i et tiår. I tillegg var lederne for Frivillighetssentralen og Sør-Varanger Røde Kors der.

– Vi tok sjansen i fjor vinter og annonserte etter frivillige. Det var tre stykker som meldte seg, og vi sendte dem på samling i Alta. Nå har vi tatt steget videre, og forsøker å rekruttere folk til en aktiv besøkstjeneste, sier Asmyhr.

Undersøkelser

Kristine Jerijærvi, leder av Sør-Varanger Røde Kors, er veldig fornøyd med at så mange har møtt opp. Nå er det meningen at besøkstjenesten skal starte opp så snart som mulig. Men først må noen undersøkelser til.

– Behovet for besøkstjeneste er der i Sør-Varanger, det vet vi. Men vi må kartlegge hvordan det er, sier Jerijærvi.

På grunn av ansattes taushetsplikt i institusjonene, må de da få direkte tilbakemelding fra de som ønsker seg besøk av besøkstjenesten. Det er en liten utfordring i seg selv.

– Det er mange eldre som kanskje tenker at de ikke vil være til bry, sier Jerijærvi. Besøkstjenesten vil gå ut og annonsere etter tilbakemeldinger.

Mange måter

I en frivillig besøkstjeneste er det også mye opp til hver enkelt hvordan man kunne tenke seg å arbeide.

– Det handler om man ønsker en-til-en-besøk, å besøke institusjoner, å gi leksehjelp til ungdomsskoleelever eller videregående-elever, eller andre ting, sier Jerijærvi.

En annen mulighet er å gå med kioskvogn på institusjonene: En vogn der de eldre kan kjøpe seg noe godt, mens de får pratet litt med den som selger.

– Det var noe av det besøkstjenesten her gjorde før. Da kom man i prat med folk, og skapte litt liv på institusjonene. Personalet har det jo gjerne litt travelt, så det er godt for brukerne å få noen litt andre inn, sier Asmyhr.

Besøkstjenestebegrepet har også utvidet seg i dag til å ikke bare gjelde eldre.

– Det er et tilbud til både unge og gamle nå. Det er ikke bare gamle som er ensomme: Besøkstjenesten kan for eksempel dra til borteboere i ungdomsskolen eller videregående skole, eller til flyktninger, sier Asmyhr.

Gamle og nye

Besøkstjenestekurset trakk både nye folk og veteraner. Gerd L. Methi har vært leder av besøkstjenesten da den var i gang tidligere, og hun var klar til å fortsette.

– Jeg er tilbake nå i første omgang. Jeg tenkte at, søren heller, nå er det lenge siden, sier hun.

Joseph Bantolo tenker litt mer om å aktivisere folk.

– Jeg jobber i helsevesenet, og så behovet for dette. Det er mange eldre folk som trenger noen å snakke med, sier han.
Bantolo har kompetanse som aktivitør, og satser på å kunne bruke det i besøkstjenesten.
– Jeg spiller musikk og synger. Det kan hjelpe på psyken til folk, mener han.

Skal ha flere møter

Nå har de frivillige fått litt betenkningstid til å finne ut hva de ønsker å gjøre. Så vil Røde Kors arrangere et nytt møte i nær fremtid, for å plotte ut retningen til den nye besøkstjenesten.
Frivillighetssentralen er med i oppstarten av besøkstjenesten, men når den kommer i gang er det et rent Røde Kors-opplegg. Besøkstjenesten vil ligge under Røde Kors sin lokale omsorgsavdeling.

– Røde Kors har alle forutsetninger for å hjelpe besøkstjenesten videre, sier Røde Kors-lederen.

I mellomtiden ønsker besøkstjeneste-arrangørene kontakt med flere som kunne vært interessert i å bidra, med smått eller stort. Ønsker man å hive seg med, kan man ta kontakt enten med Frivillighetssentralen eller med Røde Kors.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no