9. des
 
Bestefar frifunnet for overgrepsanklager mot barnebarn
En bestefar fra Sør-Varanger sto nylig tiltalt for å ha forgrepet seg på et barnebarn. Flertallet av dommerne stolte ikke på vitnemålet til den nå voksne kvinnen.

Publisert: 23.apr.2015 12:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Mannen møtte i Øst-Finnmark tingrett tidligere i april. Der sto han tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på barnebarnet sitt gjentatte ganger, fra hun var i barnehagealder til hun var 13-14 år.

Aktor ba om en ubetinget fengselsstraff på tre og et halvt år, betinget fengsel på ett år, og 300 000 kroner i erstatning til barnebarnet. Bestefaren ble imidlertid frikjent for alt.

I dommen påpeker tingretten at det er veldig strenge krav til bevis i rettssaker, og at den tiltaltes skyld må være bevist ut over enhver tvil. I denne saken var det ingen tekniske bevis eller vitneobservasjoner om selve overgrepene, så alt gikk ut fra forklaringene til barnebarnet og bestefaren.

Nektet

Den fornærmede kvinnen er nå i voksen alder, og det er mange år siden overgrepene skulle ha funnet sted. Hun mente at det dreide seg om 25-30 tilfeller av forskjellige overgrep. Hun forklarte seg om at bestefaren hadde et alkoholproblem på den tiden, og at han spesielt hadde forgrepet seg da han var beruset. Hun fortalte retten om flere spesifikke episoder da hun var seks, åtte og tolv år gammel.

Bestefaren nektet for alle overgrepene. Han mente historiene kunne komme fra at barnebarnet hadde hatt et problematisk liv, med motiv om å få erstatningssummen.

Retten trakk også frem barnebarnets rusproblemer igjennom oppveksten, og livsproblemene dette medførte.

- Ville fantasier

Flertallet med fagdommeren og den andre meddommeren mente det var tvil rundt kvinnens forklaringer. De påpekte at kvinnen har vist seg å ha en livlig fantasi. Blant annet hadde hun tidligere i 2011 kommet med liknende og like alvorlige beskyldninger mot faren.

Disse beskyldningene viste seg å være grunnløse, men også da hadde hun forklart seg med innlevelse og uten tvil. Senere trakk hun disse anklagene tilbake i retten.

- Flertallet bemerker at dette viser hvilke ville fantasier fornærmede på en troverdig måte evner å fremstille som sannhet, og at fornærmede har satt sin troverdighet på en alvorlig prøve, står det i rettspapirene.

Flertallet trakk frem historier som kvinnen hadde fortalt om denne saken, som viste seg å være usanne. Hun hadde også forklart seg forskjellig til politiet og retten om deler av tiltalen.

Ikke enstemmig

Frifinnelsen av bestefaren var ikke enstemmig. Den ene meddommeren mente at barnebarnets forklaring var troverdig, med sammenhengende og detaljerte forklaringer. Denne dommeren la vekt på forklaringer fra familie og leger om oppførsel som kunne tilsi at hun hadde blitt utsatt for overgrep. Men flertallet mente at dette også kunne komme fra andre årsaker, inkludert andre overgrep hun har anmeldt utenom familien.

Det er for tidlig å si om dommen vil ankes. Dommen har ikke rukket å bli videresendt til Riksadvokaten, som har eventuell ankemyndighet, forteller aktor Torstein Lindquister.

Andre anmeldelse

Dette er andre gang bestefaren blir anmeldt for overgrep av samme barnebarn. I 2004 dreide anmeldelsen seg om et mindre alvorlig overgrep enn denne saken: Et tilfelle da barnebarnet mente at han hadde tungekysset henne. Da ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Bestefaren sa til retten i år at det ikke var et tungekyss, men et tilfelle der munnen deres hadde kommet borti hverandre ved et uhell.

Kvinnen forklarte til retten i år at hun ikke hadde blitt møtt på en god måte av politiet, og dermed ikke hadde klart å åpne seg og fortelle om de andre overgrepene.

Denne siste saken kom til retten over ett år etter at barnebarnet anmeldte bestefaren på nytt. Anmeldelsen kom i juli 2013, og etterforskningen førte til tiltale i november 2014.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no